Amerikanske aktier: Trumps fænomenale plan sendte aktierne i rekord

De amerikanske aktiekurser steg torsdag, efter at præsident Donald Trump oplyste om en forestående stor lempelse af selskabsskatten. Der kom dog ikke nærmere forklaringer på de konkrete tiltag ud over, at Trumps plan er "fænomenal". Men det var nok til, at Wall Street sendte aktierne mod rekordniveauer.

De amerikanske aktier steg torsdag grundet Trumps nye plan. Fold sammen
Læs mere
Foto: © Mike Segar / Reuters

S&P 500-indekset sluttede med en gevinst på 0,6 pct. i 2307,87. Det tunge Dow Jones-indeks steg ligeledes 0,6 pct. til 20.172,40, og også Nasdaq-papirerne lukkede med en stigning på 0,6 pct. i 5715,18. Dermed var der rekord i alle tre hovedindeks.

»Når man ser på hvilke sektorer, der steg i dag, ser det ud til, at Trumps kommentar om skattelettelser var det, der udløste stigningerne. Men som sædvanligt, når stemningen er på det højeste, begynder stigningerne at reduceres, mens risikoen for et rekyl stiger,« siger chefstrateg Bruce McCain fra Key Private Bank i Cleveland til Reuters.

Torsdagens økonomiske data viste, at 234.000 amerikanere meldte sig som førstegangsledige i sidste uge. Ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News var der blandt økonomerne i snit ventet 249.000 nye ledige.

Fredag morgen er børserne i Asien generelt positive med Tokyo i front. De amerikanske aktiefutures ligger samtidig med plusser på 0,1-0,2 pct.

FINANSAKTIERNE I TOP

Det var især investorerne i finanssektoren, der fik glæde af Donald Trumps kommentar om en forestående skatteplan. Kommentaren satte gang i en salgsbølge på obligationsmarkedet til fordel for de mere risikobetonede aktier, og det sendte de store banker op med 1,5-2 pct., mens finanssegmentet samlet steg 1,4 pct.

Samtidig blev de defensive papirer i forsyningssektoren, der har gjort det godt under de seneste dages negative markedsforhold, sendt til tælling med et fald på 0,8 pct.

Fra regnskabskalenderen var der kvartalsdata fra Donald Trumps foretrukne kommunikationsplatform, Twitter.

Det sociale medie fik et større overskud end ventet i fjerde kvartal, men toplinjen, der er en vigtig parameter, afspejlede koncernens problemer med at sikre tilstrækkelige indtægter. Investorernes bekymring over den svage omsætning sendte Twitter-aktien ned med 12 pct.

PIZZA OG COKE

Coca-Cola kom ud af fjerde kvartal sidste år helt som ventet, når man måler på overskuddet per aktie. Alligevel faldt aktien 1,9 pct.

En anden af fastfood-markedets mastodonter - Yum Brands, der står bag Kentucky Fried Chicken, Pizza Hut og Taco Bell - fremlagde regnskab for sidste kvartal af 2016. Trods en lidt lavere toplinje end ventet i det sammenlignelige salg resulterede det i en kursstigning på 1,2 pct.

I den anden ende af fødevaresegmentet slog Kellogg Company analytikernes estimater for fjerde kvartal 2016. Cornflakes-producenten har gennemført en serie omkostningsbesparelser, som nu viser sig på bundlinjen, og investorerne belønnede selskabet med en kursstigning på 4 pct.

Efter lukketid offentliggjorde spilgiganten Activision Blizzard et overraskende solidt regnskab. Aktien steg knap 11 pct. i eftermarkedet.