Amerikanske aktier sparker året i gang med fald – én særlig darling fortsætter vild nedtur

Teslas nedtur fortsætter med gigantisk fald i aktiekursen på årets første åbningsdag på de amerikanske børser.

Flere analytikere troede, at Tesla-aktien nåede bunden i 2022. De tog fejl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Aly Song/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De amerikanske aktiebørser er tirsdag åbnet for første gang i det nye år – dog helt uden de samme grønne tal som i Europa.

Alle tre store indeks, S&P 500, Dow Jones og Nasdaq, er således åbnet med fald. Og særligt én aktie er fortsat i hård modvind.

Tesla, Elon Musks tidligere højtflyvende elbilvirksomhed, der indtil for nylig var blandt USAs og verdens mest værdifulde virksomheder, falder således med 13 procent.

I de sidste fem dage op til jul dykkede aktien 18 procent og mistede 85 milliarder dollar i markedsværdi. Det svarer til 593 milliarder kroner.

27. december, den første børsdag efter julen, faldt aktien yderligere 11 procent. I de følgende dage fik Tesla et lille comeback, men er altså blevet slået hårdt tilbage igen i 2023.

Tesla er nu faldet med over 75 procent fra sin rekordkurs på knap 410 dollar i november sidste år. Det er over to år siden, at aktien var lige så lidt værd som nu.

Twitter-hovedpinen

De voldsomme kurstæsk kan i høj grad spores tilbage til Elon Musks beslutning om at købe det sociale medie Twitter, hvilket har vist sig at give investorerne en tofoldig hovedpine.

For det første indebar Twitter-opkøbet, at Musk var nødsaget til at sælge voldsomt ud af sin Tesla-beholdning, omkring 23 milliarder dollar, for at rejse nok penge til sin nyerhvervelse. Et stort aktieudsalg presser næsten altid en kurs i bund.

Og for det andet har Musk, ifølge investorerne, de seneste måneder brugt for meget af sit krudt på Twitter og derfor ladt Tesla i stikken. Blandt andet er Musk i øjeblikket også administrerende direktør for Twitter og trækker jævnligt overskrifter for sine drastiske beslutninger – herunder at fyre halvdelen af virksomhedens ansatte og udelukke flere journalister fra platformen.

Inden jul lovede han imidlertid, at han det næste år vil sætte sit aktieudsalg i bero og træde tilbage som Twitter-topchef, så snart han har fundet en afløser, der er »tåbelig nok« til at sige ja til jobbet.

Ifølge Financial Times skyldes den voldsomme nedtur tirsdag dog helt konkret, at selskabet har solgt færre biler i sidste kvartal af 2022, end hvad investorerne havde forventet.

Det illustrerer, at der udover balladen om Twitter er begyndt at dukke mere fundamentale bekymringer om Teslas fremtid op. Heriblandt hvordan de stigende renter, en mulig recession og fabriksnedlukninger i Kina påvirker elbilsalget.