Amerikanske aktier: S&P nærmer sig rekord efter endnu en plusdag

Foto: BRYAN R. SMITH

De amerikanske aktier overvandt en nervøs stemning tidligt mandag morgen, da bekymringen for handelskrigens fortsatte opblussen dominerede, og endte dagen med plusser. Den gode stemning ser ud til at fortsætte tirsdag.

Mandagen var tredje handelsdag i træk, at aktierne steg i USA, og det brede S&P 500-indeks er nu ganske tæt på rekordniveau.

S&P 500-indekset vandt mandag 0,4 pct. og lukkede i indeksniveau 2850,53. Dermed er de kun cirka 23 indekspoint, eller mindre end 1 pct., op til rekorden, som blev sat den 26. januar i niveau 2872,87.

Det smallere Dow Jones-indeks gik også frem mandag med 0,2 pct., men er dog fortsat noget fra rekorden i 26.616,71, som blev sat samme dag i januar. Teknologitunge Nasdaq steg med 0,6 pct. og har 73 point op til rekorden fra slutningen af juli.

Tirsdag morgen er der udsigt til fornyet fremgang, da futures for de tre indeks stiger 0,1-0,2 pct.

INDTJENINGEN TRUMFER HANDELSKRIGEN

Fremgangen for aktierne skal findes i en stærk regnskabssæson, hvor andet kvartal indtil nu har vist en indtjeningsstigning i S&P 500-indekset på 23,5 pct., har Thomson Reuters beregnet, og hvor indtjeningen i snit ifølge Bank of America Merrill Lynch har ligget 2-3 pct. over konsensus.

Det har fået investorerne til at se mere mildt på udviklingen trods den eskalerende handelskrig, hvor Kina fredag meldte ud, at det vil lægge told på amerikanske varer for yderligere 60 mia. dollar, efter at USA havde varslet, at en foreslået toldsats på 10 pct. på kinesiske varer for 200 mia. dollar løftes til 25 pct.

- Der er helt sikkert grund til bekymring. Risikoen for handelskrig står øverst på listen. På den anden side har der været grund til bekymring hele året. Og alligevel har det ikke hindret aktiemarkedet i at komme stærkt tilbage fra lavpunktet i februar, siger aktiestrateg Matt Maley fra Miller Tabak + Co., til Bloomberg News.

GRØNNE SEKTORER

I S&P 500-indekset sluttede 10 af 12 sektorer i plus. Kun fast ejendom og telekommunikation faldt - med 0,2 og 0,1 pct. Derimod var der fremgang til forbrugsgoder på 0,7 pct. i toppen.

Teknologiaktierne forvandlede en stille start med marginalt plus til en fremgang på 0,6 pct. og stod bag vendingen mandag.

Det var trukket af Facebook, som vandt 4,5 pct. Apple, der sidste uge som det første selskab rundede 1000 mia. dollar i markedsværdi, fortsatte også sin rekordstime med et plus på 0,5 pct. til 209,07 dollar per aktie. Der var desuden fremgang til Netflix på 2,3 pct. og til Amazon på 1,3 pct.

Blandt de store teknologiaktier var det alene Alphabet, Googles moderselskab, som ikke steg.

Blandt de aktier, som mandag var med til at trække markedet op, var også Warren Buffets investeringsselskab, Berkshire Hathaway. Aktien steg med 2,9 pct. på baggrund af en solid fremgang i indtjeningen, men mindst lige så meget på fornyet spekulation om, hvad koncernen vil gøre med de 111 mia. dollar, den har på kistebunden. Investorerne drømmer om tilbagekøb, og i juli ændrede selskabet da også sine regler for, hvornår det må købe egne aktier, så det nu er lettere.

JUBELSPRING I SEAWORLD

En af mandagens højdespringere var Seaworld Entertainment, der er en amerikansk forlystelseskæde, som har parker med havtema i både i San Antonio, San Diego og Orlando. Aktien steg 16,9 pct., da forlystelseskæden overraskede med en markant bedre bundlinje end ventet i andet kvartal, mens også omsætningen overgik analytikernes prognoser.

Auktionshuset Sotheby's skuffede omvendt investorerne med regnskabstallene for andet kvartal. På bundlinjen imponerede resultatet ikke investorerne og analytikerne, da indtjeningen per aktie landede på 1,09 dollar i kvartalet mod forventningen om en indtjening på 1,55 dollar per aktie. Aktien dykkede 5,6 pct.

Newell Brands, der blandt andet gør sig i møbler til hjemmet, faldt også med 14,3 pct., da selskabet skuffede med sin prognose for helåret - blandt andet på udsigt til importtariffer, som opgjort ved 10 pct. toldsats ventes at koste selskabet 100 mio. dollar om året. Newell faldt mest af alle i S&P 500.

Omvendt gik det for Tyson Foods, som nedjusterede sidste mandag - også på baggrund af toldsatser på svinekød på eksport til Kina og Mexico. Aktien steg 3,3 pct., da selskabet trods de triste udsigter for helåret klarede sig bedre end ventet i andet kvartal.

ritzau/FINANS