Amerikanske aktier sluttede i rekord

Citigroup nedjuster med 60 procent, og amerikanske virksomheders forventninger til fremtiden falder. Disse nyheder fik paradoksalt nok Dow Jones-indekset til at tordne i vejret til rekordniveau.

Det skyldes forventninger om kommende rentesænkning oven på de mange negative tal.

Der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Dette danske ordsprog dækker udviklingen på de amerikanske aktiemarkeder her på efterårets første dag ganske godt.

USA’s største bank, Citigroup, er blevet hårdt ramt af subprime-krisen og kunne melde om et tab på tre milliarder dollars – 16,1 milliarder kroner – i sidste kvartal. Det fik banken til at nedjustere med hele 60 procent for tredje kvartal – en ærlig udmelding, som markedet prompte belønnede med en stigning i aktiekursen på 2,12 procent til kurs 47,66.

Alt i alt strøg industritunge Dow Jones-indekset i vejret dagen igennem og røg kl. 21.04 dansk tid helt op på 14.111 for at ende i en rekordhøj slutkurs på 14.087,8– en del højere end rekorden fra 19. juli i år på 14.021.

Også det teknologibaserede Nasdaq-indeks og det bredere S&P 500-indeks steg dagen igennem. Nasdaq steg med 1,5 procent til kurs 2.741, og S&P 500 steg 1,3 pct. til kurs 1.547.

I dag kom også tal for det såkaldte ISM-indeks, der måler de amerikanske virksomheders forventninger til fremtiden. Indekset faldt fra 52,9 til 52,0 – et fald, der var lidt større, end de flest eksperter havde regnet med.

De mange negative tal fra USA fik markederne til nærmest at være sikre på endnu en hjælpende hånd fra USA’s centralbankchef Ben Bernanke på næste møde den 30. oktober i form af en rentesænkning. Det er årsagen til de markante stigninger i de tre toneangivende indekser.