Amerikanske aktier: Regnskaber, olie og teknologi løftede markedet

Foto: LOIC VENANCE.
Læs mere
Fold sammen

De amerikanske aktier så tirsdag for en stund bort fra handelskrigen, og aktierne steg med fokus på en række stærke regnskaber. Der var dog et marginalt minus på Nasdaq-børsen, selv om flere store navne satte rekord.

Det brede S&P 500-indeks steg med 0,5 pct., mens Dow Jones, med blot 30 aktier, vandt 0,8 pct.

Onsdag morgen er det slut med stigningerne. Futures-markedet indikerer fald i de tre store indeks på 0,1-0,2 pct.

Tirsdagens positive tone blev slået an fra Asien, hvor aktierne steg med baggrund i nyheden om en vækstpakke fra den kinesiske regering. Kina vil lempe nogle skatter og samtidig investere mere i infrastruktur, og mandag skød landets centralbank 74 mia. dollar ind i landets banksystem.

Trods fornyet handelskrigsretorik fra USA's præsident, Donald Trump, der inden onsdagens møde med Jean-Claude Juncker, formanden for EU-kommissionen, fik kaldt straftold for "det bedste" på Twitter, så steg aktierne i USA - også løftet af positive regnskaber.

- Investorerne balancerer to temaer: Et USA, der boomer, men er i sencyklus, og handelsspændinger, som fortsætter med at udvikle sig jorden rundt, siger Nandini Ramakrishan, global markedsstrateg hos JPMorgan Asset Management, til Financial Times.

RÅVARER, MATERIALER OG ENERGI I TOP


Der var plusser at finde i 10 af 12 sektorer i S&P 500-indekset.

Bedst gik det for telekommunikation, der vandt 1,7 pct. Stigningen blev sikret af fremgang til Verizon, USA's største mobilselskab, der med sit regnskab slog forventningerne. Aktien steg 1,5 pct., og endnu bedre gik det for AT&T med en stigning på 2,2 pct. Den blev dog vendt om efter børslukketid, da AT&T kom med et regnskab med skuffende omsætning.

Energiaktierne var lige i hælene med et plus på 1,3 pct. En stigning i olieprisen tirsdag på 0,8 pct. lettede presset på store navne som Chevron og Exxon Mobil efter et markant olieprisfald mandag på 3,7 pct. De to oliegiganter steg 2,1 pct. og 2,0 pct. og var med til at løfte Dow Jones-indekset, hvor de fylder relativt meget.

I bunden af sektorerne kunne man tirsdag finde fast ejendom, der er under pres på grund af den stigende rente de seneste to uger. Højere renter vejer tungt på finansieringen i branchen, som mistede 0,3 pct.

Teknologi lagde sig midt i feltet med et plus på 0,5 pct. Her spillede en stigning til Alphabet, Googles moderselskab, en stor rolle. Aktien vandt 3,9 pct. efter et regnskab mandag aften, som både på top- og bundlinje var bedre end ventet. Et nettoresultat på 3,2 mia. dollar i andet kvartal trods en bøde på 5,1 mia. dollar fra EU blev taget godt imod.

Google lukkede tirsdag i 1258,15 dollar, hvilket var rekord for aktien.

På teknologifronten var der også fremgang til Facebook, Amazon og Apple. Facebook vandt 1,8 pct. til 214,67 dollar. Det var rekord for det sociale medie. Amazon steg 1,5 pct. til 1829,24 dollar - lidt under sidste uges top. Samtidig vandt Apple 0,7 pct. til 193 dollar, og også denne aktie flirter nu med rekordniveau.

REGNSKABSFEST OG OPJUSTERINGER


En anden stor nyhed tirsdag var nedjusteringen fra motorcykelfabrikanten Harley-Davidson. Selskabet er ramt af EU's modsvar på Donald Trumps told på stål og aluminium og har tidligere varslet, at det vil flytte produktion ud af USA for at undgå den nye told fra EU's side.

Harley-Davidson nedjusterede på den baggrund forventningerne til 2018 i regnskabet for andet kvartal og oplyste, at effekten af EU's told bliver omkring 35 mio. dollar i år. Det var dog langt mindre end frygtet blandt investorerne på aktiemarkedet. Samtidig var Harley-Davidsons finansielle resultater i andet kvartal bedre end ventet. Aktien steg derfor med 7,7 pct.

Medicinalselskabet Eli Lilly, der konkurrerer med Novo Nordisk, kunne i sit andet kvartal fremvise en bedre end ventet vækst, der endda var over selv den mest optimistiske analytikers estimat, og selskabet opjusterede samtidig sine forventninger til omsætningen med 300 mio. dollar for hele 2018. Aktien blev belønnet med en stigning på 5,0 pct.

Der var nærmest identisk nyt fra biotekselskabet Biogen. Bedre vækst i andet kvartal end ventet og en opjustering af forventningerne for indtjeningen til helåret, og det løftede aktien med 4,1 pct.

United Technologies, der gør sig inden for maskinproduktion af alt fra flymotorer til elevatorer, klarede sig også bedre end ventet gennem sit andet kvartal og leverede en opjustering af helårsforventningerne til sine ejere. Det løftede tirsdag aktien med 3,8 pct.

/ritzau/FINANS