Amerikanske aktier i vild himmelflugt – teknologiaktier stiger mere end seks procent

De amerikanske aktier steg torsdag aften dansk tid til det højeste i mere end to år.

Torsdag blev en af de mere begivenhedsrige handelsdage på New York Stock Exchange i New York. Her er aktiehandlere i aktion på gulvet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Justin Lane/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amerikanske inflationstal, der var lavere end ventet, fik torsdag aktiemarked til at gå amok.

Aktieindekset S&P 500 lå, en halv time før børsen i New York lukkede, til en stigning på hele 5,3 procent, mens Dow Jones-indekset stod til at stige 3,69 procent. Det teknologitunge Nasdaq Composite-indeks var helt oppe på 7,35 procent.

»Det er voldsomt,« lyder den korte udlægning fra Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank, over for Børsen, som også kunne fortælle, at det især var aktier som Amazon, Microsoft og Apple, der trak væksten.

Også herhjemme nåede kursstigningerne at slå igennem. C20-indekset steg således med 3,8 procent torsdag.

Ifølge Bloomberg er der tale om den bedste reaktion på inflationstal i mere end et årti. Faktisk er der ikke set større kursstigninger oven på offentliggørelsen af det amerikanske forbrugerprisindeks siden 2008, hvor verden som bekendt var ramt af en finanskrise.

Overraskende inflationstal

Torsdagens forbrugerpristal viser, at inflationen i USA blev på 7,7 procent i oktober. Selvom 7,7 procent er en høj inflation, er det den laveste inflation siden januar og lavere, end analytikerne havde forudset. Det skabte straks forventninger om, at den amerikanske nationalbank, Federal Reserve, vil skrue ned for rentestigningerne i de kommende måneder. Federal Reserve har allerede fire gange i år hævet den amerikanske rente med 0,75 procentpoint.

»Dagens forbrugerprisindeksrapport viser nogle moderate forbedringer, fordi nogle af de tidligere overdrevent høje inflationsdrivere, som for eksempel brugte biler, er begyndt at falde hurtigere,« siger Rick Rieder, chef investment officer hos BlackRock Financial Management, til Bloomberg.

Michael Landsberg, chief investment officer, fra Landsberg Bennett Private Wealth Management, prøver over for Bloomberg at så lidt koldt vand i blodet hos investorerne:

»Vi forbereder os på et miljø, hvor renterne forbliver høje i lang tid. Investorerne bør være mere bekymrede over den effekt, stigende renter i en økonomi, der aftager i vækst, har på deres porteføljes værdier, end over det nuværende inflationsniveau,« siger han.

Ifølge Bloomberg er der dog grænser for jublen. Kursstigningerne torsdag indhenter kun en del af det tabte. Således ligger S&P 500 stadig 18 procent lavere end ved begyndelsen af året, mens Nasdaq 100 er næsten 30 procent lavere.