Amerikanske aktier i ny nedtur

De amerikanske børser er tirsdag åbnet med røde tal og har dermed vendt sidste uges aktieeufori til en endnu en nedtur. Fornyede bekymringer om stigende inflation og højere renter gør ondt i både USA og Europa.

Der er rynkede miner igen på Wall Street, efter at der ellers i sidste uge skyllede en bølge af eufori hen over aktiemarkedet.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en forlænget weekend på grund af Memorial Day er de amerikanske børser åbnet igen tirsdag, og det er ikke positiv læsning.

Alle tre store indeks dykker, og værst går det ud over det it-tunge Nasdaq-indeks, der falder 1,5 procent. Dermed er stemningen skiftet fra et ellers næsten euforisk aktiemarked i slutningen af sidste uge, hvor netop Nasdaq formåede at stige cirka syv procent på bare tre dage. Med de store stigninger i sidste uge lykkedes det også de amerikanske indeks at stige for første gang i otte uger.

Men det høje humør varede altså ikke længe, og bekymringer om særligt inflation har tirsdag fået investorerne ned på jorden igen, også i Europa. De europæiske aktiemarkeder falder næsten over hele linjen, herunder det danske eliteindeks, C25, med et fald på 1,2 procent.

Craig Erlam, seniormarkedsanalytiker hos handelsplatformen Oanda i London, forklarer, at der særligt er to grunde til tirsdagens aktienedtur. For det første at inflationstallene for Europa viser, at forbrugerprisstigningerne stadig er ude af kontrol. Foreløbige tal for maj har tirsdag vist, at inflationen i euroområdet steg til 8,1 procent fra 7,4 procent i april.

Og for det andet at olieprisen igen er skudt i vejret, efter at EUs medlemslande er blevet enige om at lukke for næsten al olieimport fra Rusland. Prisen på en tønde Brent råolie er tirsdag steget til cirka 120 dollar.

»ECB (Den Europæiske Centralbank, red.) har allerede accepteret, at den bliver nødt til at hæve renten tidligere end håbet, og har eksplicit lagt en tidsplan for at gøre det. Men som altid forventer markederne mere stramning fra centralbanken med renteforhøjelser på mindst 100 basispunkter priset ind for i år. Og dagens inflationstal forstærker kun dette synspunkt,« siger Craig Erlam.

Renter i både USA og Europa steg tirsdag efter ellers at være faldet de seneste dage. Den tiårige amerikanske statsrente – verdens vigtigste – hoppede 11 basispunkter til 2,85 procent, mens den danske tiårige rente steg syv basispunkter til 1,48 procent.