Amerikanske aktier i comeback – men glæden kan blive kortvarig

Selvom tirsdag var en af de få gode dage i lang tid for de amerikanske aktiemarkeder, advarer analytikere om, at bunden endnu ikke er nået.

Tirsdag var en god dag på Wall Street, hvor de tre bærende indeks alle steg med over to procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yuki Iwamura/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter flere ugers store fald og markant lavere kurser siden årsskiftet fik de amerikanske investorer endelig lidt medvind tirsdag.

S&P 500, Dow Jones og Nasdaq steg således alle mellem to og 2,5 procent, hvilket er de største stigninger i ugevis.

Men det er for tidligt at juble og konstatere, at bunden er nået, og at det nu igen går opad for aktiekurserne.

Sådan lyder analysen fra flere aktieanalytikere, der advarer om nye fald, særligt som følge af den amerikanske centralbanks accelererende og store rentestigninger.

»De amerikanske aktier steg markant i går, men det efterlader mere indtrykket af en meget kortsigtet optur, end at investorerne bliver forvisset om, at bunden er cementeret,« skriver aktieanalytiker i Nordnet Per Hansen i en kommentar.

Han påpeger, at kursudviklingen er præget af stor usikkerhed.

»Investorerne ved, at renterne skal fordobles. De ved ikke, om der kommer en recession, selvom det er ved at være konsensus, og de ved heller ikke i givet fald, hvor længe den varer, og hvor dyb den bliver.«

Jeffrey Halley, der er seniormarkedsanalytiker i Oanda, fremhæver i en kommentar, at de amerikanske futures er faldet efter tirsdagens stigninger, og at man derfor allerede onsdag kan se frem til nye kursfald.

Det får ham til at sammenligne aktiernes kortvarige comeback med Nicolas Cage-filmen fra 2000 »Gone In 60 Seconds«.

»Det virker til, at markedet bare ikke kan ryste frygten fra intensive rentestigninger og recessionsnerverne af sig,« skriver Jeffrey Halley.

Recession forude?

Mandag i sidste uge annoncerede den amerikanske centralbank, Fed, at man ville hæve renten med 0,75 procentpoint for at tøjle den tårnhøje inflation. Senest, Fed gjorde dette, var i 1994, og normalt hører sådanne rentestigninger krisetider til.

Noget nær krise var da også, hvad finansmarkedet allerede samme dag begyndte at indregne. Den tiårige amerikanske rente – verdens vigtigste og grundlaget for en lang række finansielle instrumenter – skød i vejret og steg over 20 basispunkter til det højeste niveau siden 2011.

Det plejer at tage måneder for sådan en rente at stige så meget. Forrige mandag skete det på en enkelt dag.

Samme dag dykkede aktierne. S&P 500-indekset endte i et såkaldt bjørnemarked, hvilket er defineret som et 20 procent stort fald fra den seneste top, ligesom Nordea åbnede for femprocent lånet, og økonomerne stod i kø for at forudsige en recession.

Nu er spørgsmålet, hvor galt det kommer til at gå.

Til Børsen siger Beata Manthey, global aktiestrateg i storbanken Citi, at der er en stor risiko ved, at markedet ikke har indregnet hele inflationen, og at aktierne i værste tilfælde kan falde med yderligere 25-30 procent.