Amerikanske aktier havde en god uge

Nasdaq Composite-indekset nåede fredag højeste niveau i ti år - første bankregnskab overrasker positivt.

Selvom fredagens stigninger endte med at være beskedne, kunne investorerne i USA efter børslukningen notere sig, at det havde været en god uge.

Mens Dow Jones og S&P 500 fredag sluttede stort set, hvor de var begyndt, så steg Nasdaq Composite med 0,6 procent, hvilket sendte indekset op i højeste niveau i over ti år, skriver CNN. På ugebasis steg de tre toneangivende aktieindekser med mellem 2,2 og 3,5 procent.

Fornyet tro på, at den amerikanske centralbank, FED, fortsat vil holde hånden under den amerikanske økonomi med støtteopkøb af statsobligationer, var en af de ting, der fik kurserne til at stige. En anden ting var, at den amerikanske regnskabssæson stille og rolig er ved at komme i gang.

Her viste storbanken JPMorgan Chase, at man ikke nødvendigvis behøver at være nervøs for indtjeningen i finansverdenen. I hvert fald kunne banken fredag melde om et overskud, der var en spids højere end analytikernes gennemsnitsestimat. Tallene fra Wells Fargo var endnu bedre, og det fik bankens aktie til at stige 1,8 procent.

Alt i alt var de første finansregnskaber positive. Om den tendens fortsætter, bliver klart i den kommende uge, hvor giganter som Citigroup, Goldman Sachs, Bank of America og Morgan Stanley lægger kortene på bordet.

Alt var dog ikke lyserødt fredag. Et af de selskaber, der måtte notere sig markante kursfald, var Boeing. Flyproducentens aktie hamrede ned med fem procent fredag efter det kom frem, at der havde været brand i et Dreamliner-fly i London. 787 Dreamliner-flyet har været problematisk, og hændelsen fredag fortæller investorerne, at der ingen garanti er for, at de problemer er forbi.