Amerikanske aktier falder for anden uge i træk

Dårlige detail-udsigter og usikkerhed om verdens centralbanker presser de amerikanske aktier.

Wal-Mart nedjusterede i ugens løb forventningerne til årets salg, og det smitter af på stemningen på aktiemarkedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: SCOTT OLSON
De amerikanske investorer lider angiveligt af den sædvanlige nedtrykthed efter sommerferien. For selv om det er atypisk for dette år, at de amerikanske aktier er faldet to uger i træk, er det helt normalt for august-aktierne.

Den sløje stemning blandt investorerne betød derfor, at de toneagivende aktieindeks Dow Jones- og S&P faldt et par procent. Men trods de seneste ugers fald, ligger de store aktieindeks oppe med 15-20 procent i forhold til årets gennemsnit. Det skriver erhvervssitet CNNMoney.com.

Ifølge sitet rynker investorerne bryn over den amerikanske centralbanks næste træk, ligesom der er bekymring over, at andre centralbanker - herunder den britiske Bank of England - pønser på at hæve renterne.

Bekymringerne har lagt pres på aktierne og de 10-årige obligationer, der er steget til det højeste niveau i to år, nemlig 2,85 procent.

Samtidig er investorerne nervøse for, hvad ringe tal for detailbranchen vil få af betydning - ikke mindst for andre brancher. I den forgange uge kom stormagasin-kæden Nordstrom og detailkæmpen Wal-Mart med nedslående omsætningstal, og sidstnævnte nedjusterede sine forventninger til hele årets samlede resultat. Får pessimisterne ret, vil det formentlig også betyde, at selskaber som Visa og MasterCard vil klare sig dårligere fremadrettet.

Således lukkede Dow Jones-indekset fredag nede med 0,20 procent til 15.081,47, S&P-indekset faldt med 0,09 procent til 3.602,78 og Nasdaq lukkede 0,33 procent i 1.655,83.