Amerikanske aktier: Blandet afslutning på glimrende uge

De amerikanske aktier lukkede blandet fredag, hvor udsvingene var mere begrænsede end under onsdagens voldsomme omsætning.

Foto: SPENCER PLATT. Arkivfoto fra New York.
Læs mere
Fold sammen

Alligevel var der saft og kraft nok i markedet til at sende det traditionsrige Dow Jones Industrial Average-indeks i rekord. Og mandag genoptages stigningstendensen i futuresmarkedet.

S&P 500-indekset lukkede med et tab på 0,1 pct. i 2164,45. De tunge aktier i Dow Jones steg til gengæld 0,2 pct. til rekorden 18.847,66. Nasdaq-papirerne lukkede med en gevinst på 0,5 pct. i 5237,11.

Omsætningen faldt til normalniveauet på New York Stock Exchange, mens der blev omsat 30 pct. flere aktier end vanligt på Nasdaq-børsen.

»I dag ser vi noget gevinsthjemtagning op til weekenden, og det er forståeligt nok. Investorerne stod på sidelinjen op til valget, som ville give overdrevne udsving, uanset hvilken retning det måtte blive i. Vi endte med at få en god stigning efter en kort panik, og nu trækker nogle investorer sig lidt tilbage,« siger chefstrateg Matt Lloyd fra Advisors Asset Management i Colorado til Bloomberg News.

Set over hele ugen har S&P-indekset givet et afkast til investorerne på 3,8 pct., mens Dow Jones med de mange industriselskaber er steget 5,4 pct, og Nasdaq-indekset har haft en gevinst på 3,8 pct.

Om stigningerne vil fortsætte står hen i det uvisse. Stigende amerikanske renter giver anledning til kapitalflugt og potentielle kursfald andre steder i verden.

»Spørgsmålet er, om opsvinget, som vi har set i obligationsrenterne, fortsætter i næste uge. Det er relativt svært for de amerikanske aktier at fortsætte med at stige, når de nye markeder tager mod øretæver,« siger analytiker Richard Benson fra Millennium Global i London til Reuters.

Mandag morgen ligger aktiemarkederne i Fjernøsten dog igen med en overvægt af stigninger. De amerikanske aktiefutures øger samtidig med 0,4-0,5 pct.

FEM AF 11 UNDERINDEKS STEG

Fem af de 11 underindeks i S&P 500-indekset lukkede fredag i positivt territorium. I modsætning til de foregående dage, var det forbrugerselskaberne, der lå i top med en stigning på 0,6 pct. trukket op af virksomheder som Ford Motor Company og General Motors, der steg henholdsvis 2,9 pct. og 3,9 pct.

It-papirerne fik comeback efter et par sløve dage i skyggen af de store industriselskaber, og finansaktierne blandede sig igen i toppen. It-undergruppen steg 0,5 pct., og finanssegmentet øgede 0,4 pct.

Dagens største taber var energiselskaberne. Fortsatte fald i oliepriserne satte branchen under pres, og uden udsigt til enighed i oliekartellet Opec om produktionsreduktioner er der ingen umiddelbar indikation om bedring i priserne.

Energi faldt 1,7 pct. pænt fulgt af sundhedssektoren og råvareselskaberne, der begge har stået for markante stigninger de foregående dage. Sundhedssektoren droppede 1,5 pct., og råvareselskaberne faldt 1,3 pct.

Mediekoncernen Walt Disney var til eksamen efter torsdagens sene regnskab. Den problemramte tv-division, der står for halvdelen af Disneys indtægter, giver fortsat panderynker, men koncernen lovede bod og bedring i det ny regnskabsår. Aktien steg 2,9 pct.