Amerikanske aktieafkast vokser trods omsætningsfald

Den amerikanske regnskabssæson er fuld gang, og op mod 190 selskaber i det store S&P 500 aktieindeks har aflagt regnskab.

Foto: BRENDAN MCDERMID

Konturerne til en god start begynder at tegne sig, vurderer Nordeas chefaktieanalytiker Michael Borre i en gennemgang, han har lavet af tendenserne i det amerikanske.

- Ser vi på de selskaber, som har aflagt regnskab indtil nu, har de været i stand til at øge overskuddet per aktie med hele 5 pct. i forhold til året før. Det er absolut respektabelt og langt bedre end ventet. Forventningerne lå til nulvækst eller endda en lille tilbagegang i overskuddet, inden regnskaberne begyndte at strømme ind. Denne forsigtige forventning er blevet gjort til skamme indtil videre, lyder det fra chefaktieanalytikeren.

Michael Borre siger, at de foreløbige resultater er ekstra imponerende i lyset af den indtjeningskatastrofe, som har ramt olieselskaberne i USA. Energisektorens overskud er styrtdykket med 22 pct. i første kvartal som en klar konsekvens af olieprisens kollaps. Derfor er indtjeningsvæksten i de øvrige dele af amerikansk erhvervsliv endnu højere end de 5 pct., som tallene umiddelbart fortæller.

Men der er dog også mere ildevarslende tegn.

- For de 189 selskaber, som har aflagt regnskab, er salget steget 1 pct. Det er lavere end i de foregående regnskabssæsoner og er værd at holde øje med fremadrettet, påpeger han.

Af regnskaberne fremgår det, at de eksportorienterede selskaber næsten alle er ramt af den høje dollarkurs. Og er man amerikansk eksportør, betyder euroens dyk lavere indtægter fra det salg, som man måtte have i Europa. Faldet har været så stort, at det er svært at manøvrere igennem som eksportvirksomhed på kort sigt.

- Men denne regnskabssæson tegner til at fortsætte det billede, vi har set efterhånden mange gange. De amerikanske virksomheder er gang på gang i stand til at øge lønsomheden. Derfor kan de også denne gang presse en flot overskudsstigning på 5 pct. igennem på trods af stagnerende salg, siger Michael Borre.

Hos Nordea havde man forventet, at de amerikanske virksomheder langt tidligere ville løbe tør for muligheder for at øge lønsomheden yderligere. Alligevel har de fundet nye måder kvartal efter kvartal, påpeger banken.

/ritzau/FINANS