Amerikansk linedans på rystende regnskabsfødder

Den amerikanske regnskabssæson banker på døren i et klima, hvor krisetegnene pibler frem overalt i verden. Hos Nordea fastholder seniorstrateg, at 2016 bliver et godt aktieår.

Det er ikke uden bekymrede miner og løftede øjenbryn, at de amerikanske aktiemarkeder går ind i den nye regnskabssæson. Her er det en børshandler på børsen i New York. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De globale aktiemarkeder har været i svingninger stort set siden, det nye år blev skudt ind. Stigende nervøsitet for Kinas økonomiske sundhedstilstand og konstante fald i olieprisen har været med til at presse stemningen helt i bund.

Den amerikanske regnskabssæson står nu og banker på døren midt i alle elendighederne. Og investorerne går en sæson i møde, hvor risikoen for flere skuffelser er overhængende.

»Hvis vi kigger på den kommende regnskabssæson, er der meget, der tyder på, at vi godt kan blive skuffede, fordi olieprisfaldet er fortsat i både november og december. Det trækker klart ned. Derudover tyder meget på, at privatforbruget ikke er helt så stærkt, som vi har håbet på. Det kan også presse indtjeningen nedad,« siger Tine Choi Danielsen, der er seniorstrateg i Nordea.

Trods de stigende bekymringer om en global vækstnedgang i 2016 fastholder Tine Choi Danielsen, at virksomhederne kommer til at tjene flere penge i år. Nordea forventer, at 2016 vil give et aktieafkast på 8-12 pct. Og selv moderat global vækst vil give medvind til aktierne, lyder analysen.
Det er især udviklingen i den amerikanske økonomi med faldende arbejdsløshed og stigende forbrug, der skal trække læsset.

»Effekterne fra olieprisfaldet vil slå igennem og understøtte privatforbruget. Samtidig bevæger amerikansk økonomi sig mod fuld beskæftigelse. Og vi har fået flere beviser for, at jobmarkedet i USA suser af sted. Det betyder altså, at forbrugere får flere penge mellem hænderne og formentlig også vil begynde at bruge nogle flere midler,« siger seniorstrategen.

Tine Choi Danielsen understreger dog, at risikoen for skuffelser befinder sig i den høje ende, hvis olieprisen fortsætter med at falde.

Hos den internationale storbank The Royal Bank of Scotland, der har over 30 millioner kunder, er holdningen til aktieåret 2016 en helt anden.
Banken råder nu sine kunder til at skille sig af med alle aktier og i stedet søge sikkerhed i obligationer. Analyseholdet i The Royal Bank of Scotland vurderer, at 2016 bliver et rigtig grimt år med fald i både aktiekurser og oliepriser og trækker direkte paralleller til den verdensomspændende finanskrise, der eksploderede med krakket i Lehman Brothers i 2008.

»Sælg alt undtagen kvalitetsobligationer. Det handler ikke om sikre afkast, men om at få pengene sikkert hjem. I en overfyldt sal kan udgangene være svære at få øje på,« skriver banken ifølge The Telegraph, i en note til sine kunder.

Så sent som i sidste uge kom rigmanden George Soros med en lignende analyse, da han til Bloomberg News sagde, at de globale markeder kan stå over for en krise, som har lighedstræk med finanskrisen.

Hos Nordnet er investeringsøkonom Per Hansen temmelig forbavset over, at både The Royal Bank of Scotland og multimilliardæren George Soros brager af sted med så store bogstaver.

»Der bliver peget på, at Kina er ved at få sin egen finanskrise. Og Kina blev heller ikke for alvor ramt i 2008, da de finansielle systemer i Vesteuropa og USA skælvede, fordi den kinesiske økonomi blev voldsomt stimuleret. Det, der er forskellen fra 2008, er, at gearingen er meget, meget lavere i dag. Og jeg tror alt i alt, at Kina betyder mindre for det globale system,« siger Per Hansen.

Også en af Danmarks mest anerkendte økonomer, Niels Thygesen, opfordrede i sidste uge til, at investorerne holder is i maven.

»Vi står i en helt anden situation end i 2007 og 2008. Der er ikke på samme måde nogle helt usunde og overophedede tendenser. Der er blevet ryddet meget godt op i de fleste lande siden krisen,« sagde Niels Thygesen.