Amerikansk jobrapport koster dyrt på Københavns Fondsbørs

Det endte torsdag med solide fald over en bred kam på aktiemarkedet, efter at den vigtige amerikanske arbejdsmarkedsrapport skuffede og gav øgede bekymringer på globalt plan.

Læs mere
Fold sammen
Det endte med et C20-fald på 1,7 pct. til 289,58, hvor især de cykliske transportaktier fik en hård medfart. De store europæiske indeks lå med fald i omegnen af 2,3-3,3 pct.

- De globale aktiemarkeder blev trykket ned af den svage amerikanske arbejdsmarkedsrapport, og det ramte også de danske aktier, da der ikke var de store movers på den danske nyhedsfront, udtalte chefrådgiver Michael Borre fra Nordea til RB-Børsen.

A.P. Møller - Mærsk tabte 3,7 pct. til kurs 30.900. Maersk Line venter en bølge af fusioner i containerfragtbranchen. Det sagde skibsreder Eivind Kolding til avisen Financial Times Deutschland. Og Maersk Line kan måske i de næste år spille en aktiv rolle i den proces.

- Jeg håber, at Maersk i de næste år vil spille en aktiv rolle i konsolideringen af containerbranchen, siger han, men slår fast, at temaet p.t. ikke står på dagsordenen på Esplanaden. Kolding pointerede, at Maerks Line ikke vil forsøge at vinde markedsandele, da det vil øge presset på priserne. Kolding kaldte situationen for den værste i årtier. Der er i øjeblikket 500 containerskibe lagt til dok, men Kolding venter, at det tal vil nå et højdepunkt i 1. kvartal af 2010.

Tørlastrederiet D/S Norden tabte 4,6 pct. til kurs 176,3, mens transportkoncernen DSV faldt 3,1 pct. til kurs 63,3. Nordea blandede sig i taberfeltet med et fald på 4,7 pct. til kurs 41.

Lundbeck faldt 0,3 pct. til kurs 101. Lundbeck har opnået positive resultater fra et dosisbestemmende klinisk studie med stoffet LuAA24530 til behandling af depression.

- Det er en lille positiv nyhed, og det mangler vi i Lundbeck. Det kommercielle potentiale i Lu AA25430 større end Lu AA21004, vurderede aktieanalytiker Rune Majlund Dahl fra Sydbank over for RB-Børsen.

Vestas lukkede 1,2 pct. lavere i kurs 378,5. General Electrics vindenergidivision GE Wind har landet en svensk ordre på 57 vindmøller fra Arise Windpower. Det sker, efter at Vestas tidligere har leveret 5 møller til Arise Windpower. Arise har enorme projekter i støbeskeen, og nu står GE Wind som en favorit til Arises gigantprojekter.

Samlet er der projekter på mere end 1000 MW på vej, hvor Arise fortsat har ikke annoncerede ordrer på 250 møller, som skal være i drift inden udgangen af 2014, liggende i skuffen.

Det blev til et begrænset fald i NKT-aktien, som sluttede 1,0 pct. lavere i kurs 181,5. Den britiske konkurrent til NKT Flexibles, Wellstream, skrev i en markedsopdatering, at selskabet har oplevet "en stærk operationel udvikling". Ordrebogen er på mere end 220 mio. pund, og udviklingen er generelt som ventet. Wellstream skrev, at man har sikret 90 pct. af omsætningen for 2009.

Topotarget lukkede 2,7 pct. højere i kurs 2,64, efter at Topotargets aktieemission med fortegningsret for selskabets eksisterende aktionærer er blevet fuldtegnet.

(RB-Børsen: