Amerikansk centralbankchef baner vejen for renteforhøjelse

Efter en del global økonomisk tumult er vejen nu igen banet for en amerikansk renteforhøjelse. Det antyder den amerikanske centralbankchef, Janet Yellen, på et længe ventet møde.

Foto: Carlos Barria.
Læs mere
Fold sammen

Der er de seneste måneder sket en styrkelse af grundlaget for at hæve den amerikanske rente.

Det siger chefen for centralbanken i USA, Janet Yellen, på hendes med spænding imødesete tale på det årlige centralbankmøde i Jackson Hole, skriver Bloomberg News.

Hun forklarer det med solid performance på arbejdsmarkedet og udsigterne for inflation og økonomi.

- Selv om væksten ikke har været hurtig, har den været stor nok til at sikre yderligere forbedringer på arbejdsmarkedet, lød det Yellen.

Hun understregede også, at centralbankens pengepolitiske komité (FOMC) fortsætter med at vente moderat vækst i BNP, yderligere styrkelse af arbejdsmarkedet, og at inflationen i løbet af det næste år vil stige til 2 pct.

Baseret på de økonomiske udsigter tror FOMC fortsat på, at gradvise stigninger i den amerikanske ledende rente vil være passende for at opnå og sikre beskæftigelse og inflation på bankens mål.

Yellen nævner dog ikke nogen specifik timing af den næste renteforhøjelse, fremhæver Bloomberg.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, hævede for første gang i syv år den ledende rente til 0,5 pct. fra 0,25 pct. tilbage i december. Men siden har renten ligget konstant og er ikke blevet rørt på fem møder i bankens pengepolitiske komité i streg.

Med Yellens bemærkning er der kommet endnu større fokus på kommende nøgletal fra USA ikke mindst på næste fredags arbejdsmarkedsrapport.