Ambu-blodbadet fortsætter på børsen: Har tabt 12 mia. kroner på to dage

Investorerne flygter fra Ambu, efter at medicovirksomheden i fredags overraskende skiftede topchef Lars Marcher ud. Beslutningen giver god mening på den lange bane, siger aktieanalytiker, men på kort sigt er det bekymrende.

Ambu falder over 8 pct. i mandagens handel og har nu tabt 12 mia. kroner i markedsværdi siden torsdag. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

De dårlige nyheder fortsætter for Ambu, og aktien er endnu en gang sorteper på børsen.

Mandag er medicovirksomheden faldet over 8 pct. til den laveste kurs siden november. Svækkelsen kommer oven på en 20,4 pct. nedtur i fredags, hvor investorerne solgte ud, efter at selskabet overraskende skiftede topchef Lars Marcher ud med Juan-José Gonzales.

Læs: Fyret Ambu-topchef får mindst 300 mio. kr. med ud ad døren

Det betyder, at aktionærerne har tabt cirka 12 mia. kroner i markedsværdi på bare to dage. Ambus samlede markedsværdi ligger nu omkring 32 mia. kroner mod 44 mia. kroner så sent som i torsdags.

I kølvandet på det uventede direktørskifte har ABG Sundal Collier nedjusteret sin anbefaling på Ambu-aktien til »hold« fra »køb« og sænket kursmålet til 155 kroner fra 275 kroner. Aktien bliver mandag eftermiddag handlet i en kurs på 129,80 kroner, så det nye kursmål indikerer, at Ambu – trods den seneste modvind – kan stige 19 pct.

ABG analytiker Jannick Denholt forklarer, at valget af ny topchef giver mening, fordi Ambu har planer om at ekspandere internationalt og manglede noget »kommerciel power.« Men samtidig skaber det noget usikkerhed på kort sigt, der er med til at hive aktien ned.

»Vi skal nu se, om de mål, som Lars Marcher satte, og som var meget ambitiøse – nogle synes endda, de var kontroversielle – holder vand. Vi ved ikke, om der kommer en ændret retning, en anden guidance for næste år, og hvad der sker med den næste strategiperiode. Det er megausikkert, og indtil vi ved, hvad der sker, er vi nødt til at være lidt bekymrede,« siger han.

»Min erfaring fra andre selskaber er, at når der kommer en ny leder, vil de gerne sænke forventningerne, også selv om det hele spiller. Den nye leder er jo ikke fuldstændig bekendt med alle tal og forretningsplaner, så det giver noget usikkerhed,« tilføjer han.

I fredags sænkede Nordea sin anbefaling på Ambu-aktien til »sælg« fra »hold« ifølge Bloomberg-data.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik