Alverdens børser bløder - Wall Street åbner 5 pct. nede

Der er massive fald på verdens børser mandag eftermiddag. Kurserne falder verden over drevet på vej af de to kinesiske indeks Shanghai og Shenzhen, der lukkede med fald på henholdsvis 8,5 pct. og 7,7 pct. Amerikanske aktier bløder fra start.

Foto: RALPH ORLOWSKI. En aktiehandler på børsen i Frankfurt
Læs mere
Fold sammen

De store europæiske børser i Paris, London og Frankfurt har fald på op til 6,8 pct., og det brede Stoxx 600-indeks dykker med 6,8 pct. Herhjemme falder C20 Cap-indekset med 6,5 pct. mandag eftermiddag.

På Wall Street ser det ikke bedre ud. De tre store ledende indeks; Dow Jones, S&P 500 samt Nasdaq falder med op til 5,1 pct. efter godt ti minutters handel.

De amerikanske aktier lider gigantiske kursfald fra åbningen mandag, hvor investorerne sælger ud i stor stil på grund af frygt for en global vækstopbremsning, som Kina satte i gang i forrige uge med tre devalueringer på stribe.

Efter kort tids handel falder S&P 500-indekset 4,5 pct., Dow Jones dykker 4,9 pct., mens Nasdaq-indekset smider 5,5 pct. efter at have været nede med over 8 pct. i de første handler. Blandt selskaberne er der store tæsk til Netflix, der trods planer om debut på det japanske marked dykker hele 9 pct. til 95 dollar.


De store kursfald skal ses i lyset af svage væksttegn fra Kina, hvilket for et par uger siden fik landets centralbank til at devaluere valutaen yuan og førte til store kursfald på aktiemarkederne rundt i verden.

 


- Kursfaldene er, i vores øjne, udløst af nervøsitet omkring specielt Kina, der overraskende devaluerede sin valuta i starten af august, hvilket indikerer, at den kinesiske økonomi oplever større afmatning end forventet. Uroen kommer på et tidspunkt, hvor prisfastsættelsen på aktier ligger på et forholdsvist højt niveau, hvilket ikke efterlader meget plads til skuffelser, skriver Jyske Bank i et notat.


Banken vurderer dog ikke, at der er udsigt til en længerevarende nedtur. Det begrundes blandt andet med, at energipriserne og renterne er lave, hvilket sammen med pengepolitiske tiltag i flere af vækstlandene kan forhindre en global recession.


Blandt selskaberne er der ud over tæsk til Netflix også massive kursfald i flere af biotekaktierne. Gilead falder 8,4 pct. til 96,49 dollar, mens Biogen dykker 6,7 pct. til 275,81 dollar.


Investorerne kan midt i al panikken glæde sig over, at der ikke er nogen nøgletal til at forstyrre billedet yderligere. Det kommer der dog senere på ugen, hvor der blandt andet være statistik for forbrugerpriser og BNP-vækst.


Nøgletallene er i øjeblikket særligt imødeset, fordi udviklingen i den amerikanske økonomi er afgørende for, hvornår den amerikanske centralbank, Federal Reserve, hæver renten.


Den seneste periodes uro på de finansielle markeder, som er afstedkommet af tre devalueringer af den kinesiske yuan og svage nøgletal, har betydet, at økonomerne nu i højere grad først venter en renteforhøjelse senere på året.

/ritzau/FINANS