Alarmklokkerne kimer højt i Shanghais aktiemarked

Alarmklokkerne ringer med hidtil uhørte høje decibel på det kinesiske aktiemarked. De massive kursstigninger fortsætter, mens de forbløffede professionelle investorer ryster på hovedet.

Foto: ALY SONG.
Læs mere
Fold sammen

6500 mia. dollar er den værdi, som aktiemarkedet på det kinesiske fastland har genereret over de seneste 12 måneder, hvilket langt overgår, hvad der skete i de heftigste dage på det amerikanske marked inden it-boblen brast i 2000.

Samtidig er tegnene på et overstrakt marked i stigende grad tydelige. De kinesiske fastlandsinvestorer har lånt ikke mindre end 348 mia. dollar som er satset på yderligere kursgevinster af novice-investorer, der uden at have nogen form for viden eller erfaring med aktiemarkedet køber ind i et hidtil uset tempo.

Samtidig er nøgletallet pris i forhold til indtjening - price/earnings - steget til det højeste niveau i fem år, mens selve den kinesiske økonomi parallelt er sunket ned til i det svageste vækstniveau siden 1990.

- Vi står med en enorm boble i vores hænder. Selvfølgelig er der penge at tjene på kort sigt. Men jeg frygter, at det ender galt, siger finanschef Michael Hver fra Rabobank International i Hongkong til Bloomberg News.

De kinesiske aktier skal stå deres næste store test tirsdag, når MSCI Inc. afgør, om de kinesiske fastlands-værdipapirer er berettiget til selskabets aktieindeks, der anvendes til at investere 9500 mia. dollar på verdensplan årligt.

Vender tommelen op er det en global accept for de aktier, der har været utilgængelige i mere end 25 år for udenlandske, oversøiske investorer.

Modsat vil en afvisning være ikke så lidt af en bet for de spekulanter, der har skubbet Shanghai Composite Index til en syvårigt top mandag.

/ritzau/FINANS