Akut nødhjælp til aktimarked

Aktiekommentar: Den amerikanske centralbank nedsatte i fredags den korte rente for udlån til banker, og signalet skal opfattes som en akut nødhjælp for at bremse den accellererende nedtur på aktiemarkedet.

Rentesænkningen kan give den kortsigtede ro og stabilisering, der er brug for til at bremse den selvforstærkende nedtur. Men den løser ikke de grundlæggende problemer.

Der er fortsat overhængende risiko for krak i den finansielle sektor. Udsigten til lavere økonomisk vækst på verdensplan har også fået investorerne til at skrue ned for risikovilligheden.

Men denne justering af den generelle risiko røg ud af kontrol af en lang række årsager. Blandt andet fordi komplicerede finansielle instrumenter er vokset enormt i volumen de seneste år, og fordi manglende omsætning i mange af disse instrumenter har skabt tvivl om, hvilken pris de egentlig havde.

Dermed havde store banker på papiret værdier, som måske ikke fandtes i virkeligheden. At der bliver stillet spørgsmålstegn ved værdierne i de banker, som vi betror vores penge, er virkelig noget, som kan kalde panikken frem hos både banker, indskydere og aktionærer.

På lidt længere sigt er der risiko for, at nedturen på de finansielle markeder smitter negativt af på den økonomiske vækst. Det er denne mulighed, centralbanken nævner i sin meddelelse. Det er ikke mange dage siden, centralbanken havde mest fokus på inflation og en eventuel renteforhøjelse.