Aktivistisk pengetank vil skære europæisk storbank op i tre dele

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: ARND WIEGMANN

Godmorgen,

Det er tid til tirsdagens nyhedsoverblik, hvor du får seneste nyt om Dyne-Larsens store sengesatsning og en Lego-ejer på opkøbsrov i Skotland. Først skal vi dog til historien om en aktivistisk gruppe med en drastisk plan.

1
Investeringsselskab vil skære storbank op i tre dele

Det schweiziske investeringsselskab RBR Capital Advisors vil i denne uge annoncere en plan om at splitte den schweiske storbank Credit Suisse op.

Investeringsselskabet foreslår at opdele Credit Suisse i tre dele: en investeringsbank, en afdeling for formuerådgivning og en kapitalforvaltningsgruppe, skriver Financial Times (kræver abonnement).

RBR Capital Advisors er stor modstander af bankens nuværende struktur, fordi protestgruppen mener, at en ophugning af den schweiziske storbank vil fordoble bankens værdiansættelse.

I spidsen for gruppen er Gaël de Boissard, der tidligere har været ansvarlig for Credit Suisses investeringsafdeling, inden han forlod storbanken i december 2015. Hans plan bliver i høj grad set som en protest imod de senere års skuffende resultater under den nuværende topchef Tidjane Thiam. På næsten to år er bankens aktiekurs dykket 20 pct.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Danmarks rigeste køber skotsk herskabsejendom

Lego-ejer Kjeld Kirk Kristiansen har endnu en gang været på opkøbsrov i det skotske højland. Denne gang har han gennem sit investeringsselskab Kirkbi Estates købt herskabsejendommen Ledgowan Estate for 4,5 mio. pund, hvilket svarer til næsten 38 mio. kr.

Ejendommen Ledgowan Estate ligger ifølge The Times i det skotske højland Wester Ross, hvor Kjeld Kirk Kristiansen i forvejen har to ejendomme. Købene er blot et greb i lommen for Lego-familien, som klart er Danmarks rigeste. Lego-familien er i alt god for 155,4 mia. kr.

3
Flertal af danskerne vil privatisere posten

Vi forlader det skotske højland og hopper videre til en opsigtsvækkende erklæring om posten. For mens PostNord befinder sig i en historisk stor krise, melder et repræsentativt flertal af den danske befolkning sig klar til at privatisere posten. Det skriver Berlingske (kræver abonnement).

I en Gallup-rundspørge svarer 25 pct., at udbringningen af post bør privatiseres, mens 31 pct. er tilhængere af delvis privatisering. Et massivt flertal af danskerne er dog enige om, at de vil holde fast i den nuværende befordringspligt, der sikrer lige vilkår til at modtage post - uanset hvor man bor i landet.

Rundspørgen kommer, mens den danske og svenske stat i øjeblikket forhandler om, hvordan PostNords underskud på 2,3 mia. kr. skal dækkes. Fredag skrev flere medier, at pengekassen er ved at være tom i PostNord. Dette afviste Finansministeriet efterfølgende.

4
Lars Larsen reder op til stor sengesatsning

Efter tre år under Jysk-stifter Lars Larsens ejerskab leverer møbelkæden Senge-Specialisten fremgang på både omsætning og bundlinje.

Sidste års underskud på 7,7 mio. kr. er mere end halveret og lander i år på tre millioner kroner, viser møbelkædens regnskab. Dermed går kæden i samme retning som Bolia.com, der har vendt minus til plus under Lars Larsens vinger.

Læs hele historien i Berlingske her (kræver abonnement).

5
Mærsk vil spare milliarder på digitalt projekt

Mærsk står til at hugge op imod 20 mia. kr. af selskabets udgifter ved at digitalisere containerfragten. Det skriver Finans.

I dag skaber containerforsendelser tommetykke papirstakke, som skal gennemtjekkes og skrives under af dusinvis af forskellige hænder. På en containerfragt fra Kenya til Holland koster papirarbejdet omkring 15 pct. af en fragt, eller 1.900 kr., viser IBM’s beregninger fra et pilotprojekt.

Stemplerne, telefonsamtalerne, underskrifterne, scanningerne, postforsendelserne og den skriftlige kommunikation vil Mærsk og IBM reducere og digitalisere ved hjælp af såkaldt blockchainteknologi.

Det sker i dag

  • Johnson & Johnson, der er konkurrent til Novo Nordisk, kommer med regnskab for tredje kvartal kl. 12.40.
  • Morgan Stanley kommer med regnskab for tredje kvartal kl. 13.00.
  • Goldman Sachs, der i sidste uge solgte sin sidste aktiepost i Dong Energy, kommer med regnskab for de første ni måneder af 2017 kl. 13.30.

Det skal investorerne holde øje med

Med hjælp fra Nordeas investeringsstrateg, Andreas Østerheden, har vi udpeget tre ting, som investorerne bør holde særligt øje med i dag:

  • Europæiske aktier sluttede i går i et lille minus, hvilket skyldes, at den catalonske præsident valgte ikke at svare på det ultimatum, som Madrid stillede i sidste uge. Vi forventer, at de europæiske akter vil indhente noget af det tabte i dag, da der imidlertid ikke er udsigt til afklaring i den sag.
  • På nøgletalsfronten kommer der lidt mere for investorerne at forholde sig til end i går. Først på dagen får vi tal for det tyske ZEW-indeks samt inflationstal i Eurozonen. Vi forventer, at inflationstallene kommer ud i linje med markedets forventninger på hhv. 1,5 pct. og 1,1 pct. for inflationen og kerneinflationen.
  • Senere på dagen vil investorerne fokusere på den amerikanske industriproduktion og regnskaber. Selvom finanssektoren på overfladen er den sektor, der klarer sig værst i 3. kvartalsregnskaberne, så er det ikke lige så slemt, som det ser ud ved første øjekast. Det skyldes nemlig i høj grad, at forsikringssektoren har skullet lave ekstraordinært store udbetalinger, som følge af orkanerne Harvey og Irma i USA.

Det sker på markederne

De asiatiske aktieindeks ligger til mindre plusser fra morgenstunden tirsdag.

  • Nikkei 225: +0,2 pct.
  • China Shanghai Composite: +0,1 pct.
  • Singapores STI: +0,1 pct.
  • Sydneys ASX 200: +0,8 pct.