Aktihandel i biotekbranchens tegn

Der er svaj i biotekbranchen i torsdagens aktiemarked i København.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De to biotekselskaber Genmab og Neurosearch skiller sig ud fra mængden med henholdsvis en markant kursstigning og et endnu større kursfald. Det skyldes at Genmab har indgået en potentiel milliardstor licensaftale, mens den allerede kriseramte Neurosearch har måtte afskrive den eneste tilbageblevne lægemiddelkandidat.

De tunge aktier i C20-indekset ligger som resten af Europa med en let negativ tendens ved middagstid. Indekset falder 0,2 pct. til 488,71 med Mærsk-aktierne helt i bund.

Janssen Biotech, der holder til i Belgien og hører til under Johnson & Johnson paraplyen, har fået øje på Genmabs potentielle knoglemarvscancer-behandling - Daratumumab. Genmab udlicenserer nu lægemiddelkandidaten gennem en aftale, der sikrer Genmab en "upfrontbetaling" på 55 mio. dollar. Og ses der på potentialet, kan værdi af aftalen som indeholder upfrontbetaling, aktieinvestering i Genmab og milestone-betalinger løbe op i over 1,1 mia. dollar. Men hvad der sparker Genmab helt til tops på fondsbørsen er, at Johnson & Johnson Development Corporation investerer 475 mio. kr. (ca. USD 80 mio.) i nye Genmab-aktier til 88 kr. per styk. Det er 30 pct. over onsdagens slutkurs, og effekten sender Genmab op med 17,9 pct. til 80 kr.

Den kriseramte biotekkoncern Neurosearch har måtte bide i det sure æble og afskrive værdien af det eneste tilbageblevne projekt i pipelinen - Huntexil. Neurosearch har forgæves prøvet at finde en partner, der kan hjælpe til med at videreudvikle midlet, og håbet er ikke helt opgivet endnu. Men det er hidtil gået så trægt, at værdien af Huntexil er nedskrevet til et rundt nul. Det betyder at egenkapitalen er negativ og kapitalberedskabet så lille, at det kun rækker til fortsat drift indtil 2013.

Fra biotekbranchen melder også Topotarget om store ændringer. Topchef Francois Martelet fratræder øjeblikkeligt og medicinsk udviklingsdirektør Axel Mescheder forlader selskabet med udgangen af oktober. Samtidig har biotekselskabet hyret ABG Sundal Collier til at undersøge, om fremtiden skal stå på partneraftale, fusion med en industriel partner eller et salg af selskabet. Aktien stiger 0,9 pct. til 1,19 kr.

Blandt C20-aktierne topper Vestas med en stigning på 4,7 pct. til 39,99 kr. Dermed lægges endnu et udsving i aktiekursen til de seneste dages voldsomme volatilitet. Torsdag er det den kinesiske vindmølleproducent Ming Yang som igen bringes i spil som interesseret i Vestas. Ming Yang har tidligere afvist at have interesse i Vestas, men ikke desto mindre lægger Vestas-aktien sig i top i eliteindekset.

I den modsatte ende dumper Mærsk-aktierne ned med et fald i A-aktien på 2,5 pct. til 37.340 kr. og et fald i B-aktien på 2,3 pct. til 39.280 kr. Skuffende nøgletal fra Asien, hvor de japanske detailsalg var dårligere end ventet, og forretningstilliden blandt de sydkoreanske fremstillingsvirksomheder viste et niveau nær det laveste siden den globale finansielle krise startede trækker i negativ retning.

Parken Sport & Entertainment må bøde for en kedelig kamp med et kedeligt udfald for drømmen om at FCKøbenhavn skulle nå Champions League. Nederlaget onsdag aften til franske Lille på 2-0 sender FCK ud i mørket og Parken må vinke farvel til et trecifret millionbeløb. Aktien dropper 7,9 pct. til 70 kr.