Aktieuro er farligt for dit hjerte

Forskere har bevist, at svingende aktiekurser ikke alene er farlige for tegnebogen, men faktisk også for dit hjerte. Dødstallene øges både når aktierne stiger og falder, påviser de amerikanske forskere.

Foto: RALPH ORLOWSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aktiekurser, der går op og ned, kan give psykisk og følelsesmæssig stress, der skader hjertet.

Det viser et amerikansk forskningsprojekt med udgangspunkt i det kinesiske aktiemarked. Et forskerhold har fulgt aktieindekset på børsen i Kinas finansielle hovedstad, Shanghai, og sammenholdt kurserne med de officielle dødsstatistikker. Det skriver den danske patientorganisation Hjerteforeningen i sit nyhedsbrev.

Forsøget fandt sted over tre år fra begyndelsen af 2006 til slutningen af 2008, en periode, da aktiekurserne gik meget op og ned. Uanset, om aktierne steg eller faldt, fik det antallet af hjertetilfælde i byen til at stige. Udsvingene kunne aflæses fra dag til dag. Når kurserne var stabile, var dødeligheden lavest.

Forskerne har som led i forsøget taget højde for andre omstændigheder, der kan påvirke antallet af hjertedødsfald så som vejret og niveauet af luftforurening.

Følelser risikable for hjertet

Herhjemme siger stressekspert Bo Netterstrøm, at det er første gang, han ser sammenhængen mellem livsbegivenheder og hjertekar-dødsfald objektivt demonstreret.

"Det er bemærkelsesværdigt, at hjertesygeligheden ikke kun hænger sammen med nedgang i kurserne men også med opgang. Det tyder på, at der er tale om følelsesmæssige reaktioner hos folk, der formentlig i forvejen er hjertesyge. Disse følelsesmæssige reaktioner udløser så en forværring. Det kendes jo fra negative hændelser som naturkatastrofer og krigshandlinger. Livsbegivenheder i det hele taget øger risikoen for hjerteanfald, så man får brystsmerter, også når man overvældes af positive følelser," siger Bo Netterstrøm, der er overlæge, dr.med. ved Arbejds- og miljømedicinsk Klinik på Bispebjerg Hospital til Hjerteforeningens nyhedsbrev.

Bo Netterstrøm gør opmærksom på, at man ikke kan være helt sikker på - trods de amerikanske forskers undersøgelse - at det er aktiekurserne, der forårsager udsvingene i dødsfald, selvom de to begivenheder falder sammen tidsmæssigt.