Aktieuro buldrer af sted: Kursfald på vej til Europa

Der er rigtig dårlig stemning på de globale aktiemarkeder, før de europæiske børser åbner. Det er frygten for en amerikansk rentestigning, der har sat lus i skindpelsen.

NEW YORK, NY - AUGUST 26: The New York Stock Exchange (NYSE) stands in lower Manhattan on August 26, 2016 in New York City. Stocks fell on Friday after news that the U.S. economy grew at the sluggish rate of 1.1 percent. Despite the slowing growth rate Fed Chair Janet Yellen voiced optimism about the economy at the central bank's annual Jackson Hole summit. Spencer Platt/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT

Fredag var en sort dag på Wall-Street, da S&P 500-indekset faldt 2,45 procent. Mandag morgen falder aktierne i Asien, mens de europæiske aktier ligeledes ligger til kursfald på future-markedet.

Men hvorfor falder aktierne nu?

Ifølge Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, udtrykker kurstabene, at investorerne for alvor er blevet nervøse for, at en amerikansk rentestigning er lige om hjørnet.

»En betydelig del af aktieopturen har været drevet af de lave og faldende renter. Selv om de faldende renter indtil videre ikke i tilstrækkelig stort omfang har været i stand til at hjælpe økonomien i den rigtige vækstretning, har de stadigt lavere renter og deraf faldende og små forventninger til renteafkast de kommende år, drevet investorerne fra obligationer til aktier. Hvis rentefald var godt for aktiernes prissætning, må rentestigning være det modsatte,« vurderer Per Hansen.

I den seneste uge har flere topfolk fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, understreget behovet for at hæve renten i den nærmeste fremtid. Fortsætter den ekstremt ekspansive pengepolitik, har de argumenteret, kan det potentielt skabe overophedning og boblelignende tilstande i amerikansk økonomi.

Men investorerne synes ikke at være enige. I hvert fald ligger det japanske Nikkei 225-indeks til et kursfald på 1,9 procent, mens Topix-indekset falder med 1,8 procent. Samtidigt ser det ud som om, at weekenden ikke har gjort de amerikanske investorer mere rolige; i skrivende stund er Dow Jones Futures nede med -0,60 procent.

Ifølge Per Hansen er der fire afgørende parametre, der taler imod at investerer kortsigtet i aktier på nuværende tidspunkt.

Indtjeningsudviklinen kan overraske negativt i 2017, og der har tankevækkende nok ikke været en reel reaktion på Brexit. Derudover kan frygten for en højere rente lede en masse aktie-penge tilbage deres naturlige investeringsstedsted, som ikke er aktier.

»Hvis den primære årsag til aktieopgangen har været den tilsvarende nedgang i renterne, er det naturligt at opturen er slut. Spørgsmålet er om aktiemarkederne kan klare sig uden kunstige stimulanser,« spørger Per Hansen.

»Indtil vi får det at vide, kan nervøsiteten råde, og det giver kursfald,« siger Per Hansen.

Per Hansen understreger, at renterne, trods en eventuel snarlig forhøjelse, stadig vil være på et ekstremt lavt niveau. Derudover er der reelt stadig ikke nogle alternativer til aktier for investorer på jagt efter afkast.

Mest taler imidlertid for, at en korrektion på aktiemarkederne er i gang, og derfor anbefaler Per Hansen, at investorer stiller sig på sidelinjen i den kommende tid og afventer udviklingen.