Aktieugen ser ud til at slutte festligt

Ser man på de tyve største aktier i Danmark ser ugen ud til at slutte festligt og med markedet i jubelhumør.

Alle 20 aktier ligger fredag middag i positivt territorium. Markedet spejler dermed tendensen fra de øvrige europæiske markeder, hvor der bortset fra i Spanien er stigninger.

I C20-indekset - både det gamle Novo overvægtede og det cappede - ligger ved middagstid fredag omkring 1,5 pct. højere i henholdsvis 544,04 og 562,14.

Den største kursbevægelse finder sted uden for C20 i Vestjysk Bank, der får gevaldige kurstæsk for at have opdaget og rapporteret, at lånebogens kvalitet med en jysk underdrivelse "lader noget tilbage at ønske".

Novo Nordisk, der torsdag trodsede et rekordstort og overraskende pænt overskud i kvartalsregnskabet, og faldt 1 pct., er fredag middag, efter at analytikerne har tygget på regnskabet og på ryggen af positive medieskriver i bedre form. Holder niveauet fredag middag til lukningen er der endnu en rekord i sigte. Aktien stiger 1,7 pct. til 1028 kr.

Analytikerne rykker også ved medicinalaktiens kursmål. Danske Bank opjusterer sit kursmål af Novo til 1255 fra 1115 kr. Det er det næsthøjeste kursmål blandt de analytikere, der følger aktien på Bloomberg. Det højeste er 1260 kr. hos Goldman Sachs. JPMorgan løfter det til 980 fra 850 kr. Kepler løfter det til 1100 kr. fra 930 kr.

Børsen skriver om regnskabet, at det ikke er urealistisk med en toplinje på 200 mia. kr. i 2020 for Novo. Det ville kræve en gennemsnitlig vækst på 12,5 pct. i salget, målt i danske kroner. Berlingske Business sætter fokus på, at USA er nøglen til fortsat supervækst for Bagsværd-selskabet. En snarlig godkendelse af Tresiba i USA og succes med Victoza til fedmebehandling ville skæppe godt i kassen.

Vestas, der lyste mat i torsdagens aktiemarked i bunden af C20 lyser lidt klare i toppen af eliteindekset fredag middag. Aktien stiger 3,7 pct. - det er dog under halvdelen af kursfaldet på mere end 8 pct. torsdag.

Vindmølleinteresserede og Vestas-aktionærer kan fredag finde trøst i, at det som ventet gik stærkt i den amerikanske vindmølleindustri i slutningen af sidste år. Der blev i fjerde kvartal stillet 8380 MW op og tilsluttet nettet. Dermed blev kvartalet det travleste nogensinde ifølge tal fra brancheorganisationen AWEA. Kunderne havde travlt med at færdiggøre projekter inden udløbet af PTC-støtteordningen. Vestas stod for 26 pct. af markedet i de første ni måneder af 2012.

Vestas' største konkurrent i USA, General Electric, vurderer, at installationerne i 2013 og 2014 kan nå det gennemsnitlige niveau fra før det ekstraordinære fjerde kvartal af 2012. GE's vindmøllechef Vic Abate siger således til Bloomberg News, at de to år burde holde et snit på omkring 5000-6000 MW.

Med i toppen har Vestas selskab af Mærsk-aktierne, der begge sejler rundet med stigninger på omkring 2,3 pct. B-aktien stiger omkring 1,4 pct. til 44.480 kr.

Carlsberg har fundet en pose millioner frem penge frem og vil bygge et nyt bryggeri i Burma/Myanmar. Carlsberg bliver dermed det første danske selskab i landet, der for nylig er begyndt at lukke sig op til udlandet. 275 mio. kr. hiver det danske bryggeri op af lommen for at hælde dem i et joint venture med lokale Myanmar Golden Star. Danskerne får 51 pct. joint venturet. Bryggeri skal stå klar senest i løbet af 2014 for at få en lokal produktion op at køre, men indtil da vil Carlsberg også sælge importeret øl i landet. Carlsberg-aktien stiger 1,5 pct. til 597 kr.

Vestjysk Bank får kontant afregning ved kasse 1 for nye nedskrivninger på 450 mio. kr., hvilket sender underskuddet på den forkerte side af 1 mia. kr. - helt nøjagtigt op på 1150 mio. kr. før skat i 2012. Banken har igen været igennem sine små og mellemstore engagementer og måttet sætte endnu flere penge af til dårlige betalere.

Det koster 16,7 pct. på aktiekursen, som nu er nede i sit laveste niveau nogensinde - 9,50 kr.. Allerede i ugerne op til meddelelsen har der dog været kraftigt salgspres på Vestjysk Bank.

Brøndby IF-aktien danser videre i sin dødedans fredag med et fald på 3,6 pct. til 9,50 kr. Aktien satte i formiddagens handel bundrekord, da kursdanse foregik på et kursniveau på 7 kr. Sent torsdag meldte klubben på den københavnske vestegn ud, at klubben ikke har udbetalt januarløn til spillere og medarbejdere. Der er fortsat endnu ikke enighed med Spillerforeningen om de mange millioner, der skyldes i den såkaldte feriepengesag. Dermed er der tiltagende usikkerhed omkring den pressede fodboldklub, der balancerer på kanten af en konkursbegæring.

/ritzau/FINANS