Aktiestrateg: Voldsomme fald kan bliver voldsommere

Det bliver en voldsom reaktion, som de finansielle markeder vågner op til, når handelen i Europa åbner, hvis udfaldet af den britiske afstemning bliver, som det tegner til omkring kl. 6.45 - "leave".

Traders work at their desks in front of the German share price index, DAX board, at the stock exchange in Frankfurt, Germany, June 23, 2016. REUTERS/Staff/Remote Fold sammen
Læs mere
Foto: STAFF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er stor risiko for, at det kan blive værre, såfremt der begynder at komme usikkerhed om fundamentet i EU.

Det vurderer seniorstrateg Christian Blaabjerg i Danske Markets over for Ritzau Finans.

- Vi har endnu ikke nødvendigvis set den fulde reaktion, selvom pund, aktiefutures, aktiemarkeder og renter er faldet markant i Asien, siger han.

SKÆVT PRISSAT AKTIEMARKED

Han tror, at aktiemarkederne i Europa vil lægge ud med fald på op til 10 pct. Det skyldes, at markederne torsdag og før det var skævt prissat.

- Der var torsdag stort set indpriset "remain", trods det at meningsmålinger viste stort set 50/50, oplyser han og vurderer, at det skyldtes, at markedet troede mere på bettingfirmaerne, der var sikre på "remain".

Om den negative tendens fredag vil sætte sig og give en negativ trend i de kommende dage og uger, som man tidligere har set afhænger af det endelige valgresultat.

POLITISK USIKKERHED MULIG

- Hvis leave-andelen bliver omkring 52 eller mere, så kan udviklingen på markederne blive virkelig voldelig, vurderer Christian Blaabjerg.

En mere kortsigtet negativ effekt vil være resultatet, hvis "leave" ligger mellem 50-52.

- Så tror jeg, at Cameroun vil fortsætte som premierminister og forhandlingerne med EU vil gå i gang og sin gang.

Er leave-andelen højere vil der komme fokus på hele EU-samarbejdet og der vil komme politisk usikkerhed i markedet.

- Det første pejlemærke om det kan vi få allerede på søndag, når spanierne går til valg, siger Christian Blaabjerg.

SPANSK VALG AFGØRENDE

Vinder det spanske protestparti Prodemos stort, så tror seniorstrategen, at markederne vil begynde at indprise større EU-usikkerhed, og så kommer markederne i en nedadgående trend.

Dermed kan man komme til at opleve det samme billede, som man så tilbage i 1992 efter danskernes EU-afstemning om Maastricht-traktaten, der overraskende gav et "nej". Det gav negative reaktioner, som blev forstærket af, at franskmændene senere på året ikke kunne levere et overbevisende positivt resultat i deres EU-afstemning og gav en nedadgående trend på markederne.

- Signalerer Spanien protest på søndag og protestpartier i Italien også begynder at røre på sig. Så vil EU blive handlingslammet, forudser Christian Blaabjerg og fortsætter:

- Får det ikke politiske følgeeffekter, hvilket kan ligge klart, når markederne kender resultat af valget i Spanien, så tror jeg, at aktiemarkederne kommer ned med 10 pct. og "det var så det".

Men kommer der politiske følgeeffekter, er det en helt anden sag.