Aktiestrateg: Regnskaberne skal bekræfte opsvinget

Aktieinvestorer vil snart stikke en finger i jorden for at sikre sig, at den markante optur, der har præget de europæiske børser i år også bakkes op af en stigende indtjening i virksomhederne.

Foto: ALESSANDRO BIANCHI

Alcoa skyder onsdag aften den amerikanske regnskabssæson ind med sine tal for første kvartal. Herefter vil regnskaberne følge som perler på en snor fra både USA, og senere også Europa og Danmark. Og fokus på begge sider af Atlanten vil være, om salg og indtjening nu også er fulgt med markedets forventninger.

- Det er afgørende, når vi kigger ind i tallene, at vi kan se, at bedringen af makroøkonomien og efterspørgselen i samfundet også transformeres til omsætningen i virksomhederne. Det skal være det, der trækker indtjeningen, mere end at det er virksomhederne, der skærer i omkostningerne, siger aktiestrateg i Formuepleje Otto Friedrichsen til Ritzau Finans.

I Europa er flere af de toneangivende indeks steget over 20 pct. siden årsskiftet. Det skyldes kombinationen af en række positive nyheder, der alle sammen ventes at løfte den europæiske økonomi og virksomhedernes indtjening fremadrettet.

Mest direkte effekt ventes dollarstyrkelsen at få for virksomhedernes indtjening, da den både løfter deres konkurrenceevne og indtjeningen fra dollarøkonomier, når der måles i euro og kroner. Men også det markante fald i olieprisen og Den Europæiske Centralbanks ekstremt lempelige pengepolitik spiller ind på investorernes humør. Det skyldes at begge dele ventes at styrke den underliggende økonomiske vækst.

Desuden sørger ECB's mange obligationsopkøb for at holde obligationsrenterne så ekstremt lave, at alternativet til aktieinvesteringer eksempelvis i Danmark er minusrenter på statspapirer med en løbetid helt op til fem år.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Herhjemme har det medvirket til en samlet stigning i C20 Cap-indekset på 25 pct. siden nytår, så indekset tirsdag kunne passere niveau 1000.

For at regne den stigning hjem, er det nødvendigt med en markant fremgang i virksomhedernes bundlinje. Analytikerestimater fra Bloomberg viser, at C20 Cap-selskaberne under et ventes at have øget indtjeningen med næsten 63 pct. på 12 måneders sigt.

Får analytikerne ret vil det betyde, at investorer i dag giver omkring 17,50 kr. for en indtjeningskrone om et år. Baserer man udregningerne på den faktiske indtjening i C20 Cap-selskaberne i 2014 er prisen for en indtjeningskrone derimod hele 28,50 kr.

 

- Jeg er helt enig i, at aktierne ikke ser dyre ud, set ud fra den antagelse, at den forventede indtjeningsvækst holder. Holder det ikke, så er aktierne for dyre. Men sandsynligheden for, at virksomhederne kan indfri forventningerne er i høj grad tilstede, fordi der er medvind fra valuta, energi og en ekspansiv pengepolitik, siger Otto Friedrichsen.

Han venter sig en regnskabssæson, der kører i forskellige spor på tværs af Atlanten. Det skyldes, at opsvinget er længere undervejs i USA, så derfor skal virksomhedernes reelle indtjening her i højere grad afspejle, at det går bedre.

- Men der har vi en udfordring i første kvartal, da olieprisen er faldet kraftigt i forhold til, hvor den lå for et år siden. Det betyder, at der ventes en indtjeningstilbagegang i den forholdsmæssigt store amerikanske energisektor i forhold til første kvartal 2014. Men for de øvrige sektorer skal vi se en fornuftig udvikling, siger Otto Friedrichsen.

/ritzau/FINANS