Aktiestormen ser ud til at lægge sig – men situationen kan hurtigt vende

Analytikere forventer, at det danske aktiemarked vil få et lille comeback efter mandagens nedtur. Usikkerheden er dog fortsat stor.

 
Private investorer samles udenfor den kinesiske entreprenørvirksomhed Evergrande for at få deres penge tilbage. Video: Ritzau/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frygten for et totalt kollaps hos den store kinesiske ejendomsudvikler Evergrande sender rystelser gennem verdens aktiemarkeder.

Mandag dykkede de tre toneangivende amerikanske aktieindeks i USA med omkring to procent. Også det danske C25-eliteindeks blev ramt af den globale uro og endte dagen med et fald på 1,4 procent.

Tirsdag morgen ser det til gengæld ud til, at der er udsigt til en rolig dag på det danske aktiemarked.

»Det ser ud, som om vi får et lille comeback efter mandagens nedtur,« siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.

Han fremhæver, at de europæiske futures tirsdag morgen peger op med omkring 0,5 procent. Det samme gør sig gældende for de amerikanske futures.

»Men med den usikkerhed, vi ser i øjeblikket, kan situationen hurtigt vende,« understreger Jacob Pedersen.

Nordeas chefstrateg, Andreas Østerheden, vurderer, at vi fortsat er midt i en konsolideringsfase for markederne, og det kan sagtens blive værre, før det bliver bedre.

»Markederne i Fjernøsten handler blandet her til morgen, og de amerikanske aktier oplevede  kraftige stigninger tæt mod luk. Futures i Europa er overordnet set i plus i de tidlige morgentimer, så mit bud er, at danske aktier kommer til at åbne grønt,« siger Andreas Østerheden.

Afgørelsens time

Evergrande, der er verdens mest forgældede ejendomsselskab, skylder knap 2.000 milliarder kroner til sine kreditorer. Det svarer til lige under hele Danmarks bruttonationalprodukt. Bekymringen i markedet er, at et ukontrolleret kollaps vil sprede sig i Kinas økonomi – ligesom Lehman Brothers-krakket i 2008 blev den uofficielle start på finanskrisen – og føre til finansiel turbulens og en økonomisk afmatning.

De kommende dage kan blive afgørende for, om Evergrande klarer skærene eller ej, fordi selskabet skal betale renter på sine obligationslån. Torsdag skal Evergrande således betale over 500 millioner kroner.

»Mange investorer spørger sig selv, om vi nu genoplever et Lehman Brothers-øjeblik. Det gør vi formentlig ikke. Evergrande er i den henseende for lille, og Kina er en helt anden finansiel brik i det globale system. For at vi for alvor skal se et Lehman Brothers-øjeblik, kræver det en betydelig sprednings- og dominoeffekt, og den er trods alt og her og nu mindre sandsynlig,« skriver investeringsøkonom Per Hansen i en kommentar.

Nervøsitet i markedet

Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen, er heller ikke parat til at kalde det en nedsmeltning.

»Men jeg er parat til at kalde det et aktiemarked, som bliver væsentligt mere nervøst i den kommende periode, end det vi har oplevet ellers i 2021,« siger han.

Ifølge Andreas Østerheden befinder markederne sig lige nu i et vakuum, inden den amerikanske centralbank holder møde onsdag.

»Investorerne afventer ny information omkring centralbankens forventninger og fremadrettede pengepolitiske linje,« siger chefstrategen.

Frygten for Evergrandes kollaps kan potentielt være med til at udskyde, at den amerikanske centralbank strammer pengepolitikken.

»Og det vil aktieinvestorerne være glade for,« siger Jacob Pedersen.