Aktiestigning rulles baglæns

De danske aktier har svært ved at holde trit med deres europæiske kolleger torsdag middag.

»Det er Novo Nordisk, der tynger, og som er skyld i, at vi ikke kan følge med de europæiske markeder,« konstaterer seniorrådgiver i Jyske Bank Martin Munk Fold sammen
Læs mere
Foto: MOGENS LADEGAARD
Det danske eliteindeks, C20 Cap, fortsat ligger med et fald på 0,3 pct. til 582,10 kr., mens indeksene i London og Paris stiger - om end svagt, og de tyske aktier i Frankfurt forholder sig neutralt.

»Det er Novo Nordisk, der tynger, og som er skyld i, at vi ikke kan følge med de europæiske markeder,« konstaterer seniorrådgiver i Jyske Bank Martin Munk i en kommentar til formiddagens danske aktiemarked. Novo Nordisk aktien er torsdag middag faldet 1,0 pct. til 927,50 kr.

»Jeg forsøgte at finde nogle selskabsspecifikke nyheder om Novo, der kan forklare faldet. Men der er ikke nogen,« mener Martin Munk.

Der synes heller ikke at være nogen generel tendens, der skulle kunne presse Novo-aktien mod bunden. Gruppen af defensive aktier, som ud over Novo Nordisk omfatter bl.a. Chr. Hansen, Lundbeck og Coloplast, har spredt sig jævnt ud over indekset.

Øverst i indekset brillerer Nordea, der onsdag præsenterede et kvartalsregnskab, som lagde sig tæt op ad forventningerne, og som ifølge analytikerne bekræftede billedet af den stabile og solide bank. Kursen på bankens aktie stiger 2,1 pct. til 68.85 kr.

»Kursstigningen torsdag skal ses i lyset af regnskabet og af, at JPMorgan har hævet kursmålet for aktien,« konstaterer Martin Munk. JPMorgans kursmål for Nordea er nu på 83,41 kr. mod tidligere 74,72 kr.

Pandora ligger til indeksets sølvmedalje med en stigning på 1,4 pct. til 217,70 kr.

»Den får et comeback efter onsdagens kursfald, som vi vist havde en andel i med vores nedjustering af anbefalingen af aktien,« noterer Jyske Banks seniorrådgiver.

Ellers ser Martin Munk dagens tendens som en reaktion på onsdagens pæne stigninger foranlediget af bløde bemærkninger fra Ben Bernanke, chefen for den amerikanske centralbank, om udsigterne for tilbagerulning af bankens pengepolitiske stimuli.

Bernanke understregede over for markedet, at stimulussen til den amerikanske økonomi alene er afgjort af udviklingen i økonomien, og at der ikke ligger en fast plan for, hvornår støtten bliver rullet tilbage.

FLSmidth kan torsdag relatere sig til regnskabsnyt fra den svenske Atlas Copco, som blandt sine mange industriaktiviteter også leverer udrustning til mineindustrien i konkurrence med FLSmidth. Mens Atlas Copcos regnskab på de store linjer var tæt på forventningerne, var der fortsat tegn på kraftig svaghed i minedivisionen, og driftsmarginen var under det forventede. FLSmidth-aktien har syvdoblet morgentimernes kursfald til 1,4 pct., som sender prisen på aktien ned i 270 kr.

Fra Fjernøsken rapporterer den norske shippingavis Tradewinds om forventninger om tab for Maersk Lines konkurrenter efter et kvartal med hårde vilkår for fragtraterne.

- Vi vurderer, at både Neptune Orient Lines og China Shipping Container Lines vil fremlægge markante minusser i andet kvartal efter faldet i fragtraterne, skriver det singaporeanske finanshus UOB Kay Hian i sin analyse ifølge Tradewinds.

Men Mærsk-aktierne er blandt torsdagens plusaktier med stigning på 0,6 pct. til 40.960 kr. for A-aktien og på 0,7 pct. til 43.280 kr. for B-aktien.