Aktier/tendens: Udsigt til moderat fremgang

 

De europæiske aktier ligger til moderat fremgang i mandagens første handel, hvilket skyldes at de amerikanske aktier vandt ekstra terræn efter fredagens europæiske lukketid. Den amerikanske centralbanks sænkning af diskontorenten fredag øger investorernes lyst til aktier. Det danske C20-indeks lukkede fredag 2,0 pct. højere i 461,70.

 

Den cykliske A.P. Møller - Mærsks B-aktie lukkede fredag 2,1 pct. højere i kurs 64.100. Det schweiziske finanshus UBS hævede sit kursmål på A.P. Møller - Mærsk til 74.500 fra 71.000.

 

De seneste ugers nedgang på aktiemarkedet har ramt de cykliske sektorer hårdt. Særligt i USA er det energi-, konsumentvare- og materialesektorerne blevet ramt, idet alle tre sektorer har oplevet fald på mellem 6 og 12,1 procent. Det skriver Økonomisk Ugebrev.

 

- Grunden til at aktierne i sektoren falder så meget, er, at man er bange for, at det amerikanske ejendomsmarked trækker købekraften ud af de amerikanske og europæiske forbrugere, fortæller Stephen Rammer, aktieanalysechef i Alm.Brand Henton.

 

Lundbeck, som fredag lukkede 1,2 pct. højere i kurs 125,5, vil gerne have sine egne sælgere på det amerikanske marked, og ifølge topchefen Claus Bræstrup holdes luppen tæt over USA, for at finde emner til opkøb, skriver dagbladet Børsen.

 

- Lundbeck har brug for tilstedeværelse i USA, men investorerne vil se skævt til et opkøb i USA, vurderer Poul La Cour, medicinalanalytiker i Kaupthing Bank.

 

Coloplast fik hævet et kursmål af Deutsche Bank til 530. Medicoaktien lukkede fredag 3,4 pct. højere i kurs 496,5.

 

SAS fredag lukkede 5,7 pct. højere i kurs 101,5. SAS-investorerne har opmærksomheden rettet mod Finnair og Deutsche Lufthansa, som har indgået en flyserviceaftale.

 

Forsikringsselskaberne fik lidt ekstra opmærksomhed fra Økonomisk Ugebrev, som skriver, at danske forsikringsselskaber i disse år indkasserer flere hundrede mio. kr. ekstra i indtjening. Det drejer sig om de beløb, som selskaberne afsætter til skader, men hvert eneste år viser det sig at være gevinster. Trygvesta lukkede fredag 2,2 pct. højere i kurs 428, mens Topdanmark lukkede 5,3 pct. højere i kurs 895.

 

- Det er ret sandsynligt, at der ligger flere af den slags gevinster i andre selskaber, men i en mindre størrelsesorden, siger aktieanalytiker Per Grønborg fra Danske Markets til ugebrevet.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )