Aktier/tendens: Ses højere på indhentning af globale stigninger

Læs mere
Fold sammen
En positiv stemning ventes fredag at ramme de danske aktier, eftersom et par europæiske og de amerikanske markeder havde åbent onsdag og lukkede med pæne stigninger. Investorerne spekulerer i, at de globale regeringstiltag vil hjælpe med til at minimere effekterne fra den globale recession. Regeringen i Australien præsenterede torsdag en økonomisk hjælpepakke på 12 mia. dollar. C20-indekset lukkede tirsdag 0,3 pct. højere i 247,72.

- Fredagen vil byde på en positiv åbning blandt de danske aktier, som kan åbne godt 1 pct. højere, siger chefrådgiver Michael Borre hos Nordea Markets til RB-Børsen. Onsdag var flere globale børser åben for handel og lukkede højere, hvorfor C20-indekset har lidt at hente ind. Det er specielt råvaresektoren, som er i fokus. Det er positivt med ordren til FLSmidth, som dermed viser, at der fortsat er liv i råvaresektoren, bemærker chefrådgiveren.

Vestas: Vindmølleproducenten modtog onsdag endnu en stor ordre til Kina for anden gang på få dage og vil desuden være understøttet af en kraftig stigning i olieprisen. Der er tale om to ordrer med en total kapacitet på 100 MW til levering til to vindenergiprojekter i Kina. Olieprisen steg kraftigt onsdag med hele 14 pct. til 44,6 dollar pr. tønde. Fredag morgen oplyste Vestas om en spansk ordre på 50 MW. Aktien lukkede tirsdag 1 pct. højere i kurs 303,5.

D/S Norden: Eksporten af jernmalm fra Indien til Kina blev mere end fordoblet i november i forhold til måneden forinden. Det viser en ny opgørelse. Kina lancerede for nyligt en gigantisk hjælpepakke på 586 mia. dollar med henblik på et stimulere økonomien. Australske jernmalmproducenter stiger kraftigt fredag morgen, hvor Atlas Iron lukkede 16 pct. højere, mens Murchison Metals lukkede 13 pct. højere. Aktien lukkede tirsdag 3,8 pct. højere i kurs 183.

FLSmidth: Selskabet modtog onsdag for anden dag i træk en ordre til divisionen FLSmidth Minerals. Ordren er på 330 mio. kr. på udstyr til et sulfid-kobberprojekt i CIS-området, som omfatter en række lande, der tidligere var en del af Sovjetunionen. Aktierne i FLSmidth kan desuden fredag være understøttet af den fortsat gode udvikling hos mineselskaberne, som stiger kraftigt i takt med prisstigninger på diverse metaller og råvarer. Kobber og zink steg med over 5 pct. onsdag, mens nikkel steg med 9,2 pct. Aktien lukkede tirsdag 7,7 pct. højere i kurs 181.

SAS: Luftfartsselskabet er med frasalg af datterselskaber og forhandlinger med medarbejderne om massive besparelser ved at gøre selskabet mere spiseligt for en køber. Samtidig udtrykker Lufthansa i et interview med Morgenavisen Jyllands-Posten sin klare interesse for det skandinaviske marked. Aktien lukkede tirsdag 1,5 pct. lavere i kurs 25,8.

Danske Bank: Den ordførende direktør, Peter Straarup, erkender nu, at den bogførte værdi af de irske bankaktiviteter skal ses efter i sømmene. En eventuel nedskrivning af den bogførte goodwill har dog ingen betydning for solvensen i Danske Bank. Det skriver avisen Børsen. Bankaktierne kan generelt få lidt støtte fra onsdagens amerikanske handel, da finanshuset JPMorgan lukkede 1,7 pct. højere, mens Bank of America lukkede 6,3 pct. højere. Bankkoncernen Wells Fargo lukkede 2,4 pct. højere. Aktierne i Danske Bank lukkede tirsdag 0,5 pct. højere i kurs 52.

Novo Nordisk: Medicinalselskabet planlægger at lancere diabetesmedicinen Liraglutide i Indien i 2010. Det skriver den indiske netavis The Economic Times. Vi arbejder på en marketingstrategi, som omfatter pris og promotion, siger en talsperson fra Novo Nordisk til The Economic Times.

Novo Nordisk vurderer, at 41 mio. indere lider af diabetes. Aktierne i Novo Nordisk lukkede tirsdag 1,3 pct. lavere i kurs 271.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )