Aktier/tendens: Fokus på bankerne

 

Det danske eliteindeks, C20, oplevede mandag en relativ rolig dag uden øjenbrynsløftende nyheder. Mandag aften lukkede de toneangivende fondsbørser på Wall Street med plusser, efter at havde ligget i negativt terræn det meste af handlen. En opløftende tale fra Feds vicechef Donald Kohn og en positiv stemning blandt teknologiaktierne var med til at sende kurserne højere. Natten til tirsdag lukkede de asiatiske fondsbørser med solide gevinster. De europæiske indeksfutures viser pæne positive tendenser.

 

Finansministeriet vil indenfor få dage offentliggøre hvilken dansk bank, der sammen med to store udenlandske banker skal stå for børsnoteringen af den danske energigigant DONG. Staten vil sælge 27-28 pct. af aktierne i DONG, mens Staten selv beholder 51 pct. og resterende 28 pct. forbliver på de tidligere aktioneres hænder. Danske Bank er ifølge Berlingske Business favorit til, at være den danske garant for DONG-aktiesalget. Danske Bank har tidligere stået for børsnoteringen af Københavns Lufthavne mens konkurrenten Nordea har stået for den hidtidigere største danske børsnotering, da Trygvesta blev børsnoteret. Amerikanske Citibank, der er en del af Citigroup, skulle eftersigende allerede være valgt. Danske Bank lukkede 0,4 pct. lavere i kurs 250 mens Nordea endte 0,3 pct. lavere i kurs 86,3 i mandagens handel.

 

Elektricitet kan produceres billigere af vindmøller end af kulkraftværker og naturgas. Det fremgår af en analyse, som en international, uafhængig analysevirksomhed har udarbejdet, skrev Dagbladet Børsen. Vestas lukkede mandag 1,1 pct. højere i kurs 233,5.

 

DSV tabte mandag 1,3 pct. til kurs 1026. DSVs koncernchef Kurt Larsen bliver ny bestyrelsesformand fra næste års generalforsamling, det meddelte nuværende bestyrelsesformand Palle Falkenberg overfor Morgenavisen Jyllandsposten. Samtidig meddelte formanden, at DSV længe internt har været klar med DSVs nye topchef.

 

A.P. Møller - Mærsk får nu ros fra nogle af sine kunder. De såkaldte afskibere, der sidste år var ude med hård kritik af APM, roser nu det danske rederi for en meget bedre kundeservice, skrev shippingavisen Lloyd's List. APM endte 1,5 pct. højere i kurs 53.000 i mandags.

 

Salget af fladskærms-TV eksploderer over hele verdenen, det skrev avisen The Wall Street Journal. Samtidig er prisen faldet med næsten 40 pct. i 2006. Bang & Olufsen lukkede mandag med en kursfremgang på 1,7 pct. til kurs 735.

 

Olieprisen lå tirsdag morgen lavere. Det er fortsat det milde vintervejr i USA, der presser prisen ned på det laveste niveau siden sommeren 2005. Det kan betyde endnu lavere brændstofspriser for luftfartselskabet SAS. Den lave oliepris var med til at løfte SAS 4,9 pct. højere i kurs 107 i mandags. SAS kommer senere i dag med trafiktal for december. Her vil nyudnævnte koncernchef Mats Janson også for første gang få mulighed for, at komme med eventuelle udmeldinger om fremtidsudsigterne for SAS.

 

Det meget lidt likvide biotekselskab Bioporto, blev mandag sent i gulvet og lukkede 12,5 pct. lavere til kurs 4,2, efter en nedrevidering af det seneste par regnskaber.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )