Aktier/tendens: Fokus på banker og Novo

Marginale fald vil præge de europæiske markeder torsdag morgen, til trods for onsdagens pæne amerikanske stigninger. De amerikanske bankaktier steg onsdag voldsomt efter solide rygter om, at den amerikanske regering vil oprette en 'dårlig-bank', som skal afhjælpe de bankernes problemer. Det danske C20-indeks, som onsdag lukkede 2,3 pct. højere i 259,16, ventes at følge tendensen, hvor fokus især vil være på bankerne og Novo Nordisk, som netop har aflagt et lidt bedre end ventet regnskab.

Novo Nordisk overrasker positivt med omsætningen og driftsindtjeningen i 2008, samtidig bliver vækstprognoserne for 2009 fastholdt i lokal valuta. Det er en positiv overraskelse af den langsigtede driftsmarginal blev hævet til 30 pct. fra 25 pct., som blev nået i 2008. Novo Nordisk fik en omsætningsvækst på 12 pct. til 45,5 mia. kr. i 2008 med en driftsindtjening (EBIT) på 12,37 mia. kr. fra 8,94 mia. kr. Resultatet var drevet af salget af moderne insuliner og forbedret bruttomargin, lyder det fra Novo Nordisk. Novo-aktien lukkede onsdag 0,2 pct. lavere i kurs 293,5.

- Novo Nordisk er ikke ramt af finanskrisen. Det viser regnskabet. Og det er bestemt en positiv overraskelse af bruttomarginalen bliver hævet til 30 pct. Forventningerne til 2009 i kr. er ramt af valutakursudviklingen, men det kommer ikke som den store overraskelse, vurderer aktieanalytiker Rune Majlund Dahl fra Sydbank over for RB-Børsen.

Finans: Der er fortsat fokus på den finansielle sektor efter vedholdende rygter om, at den amerikanske regering vil oprette en såkaldt 'dårlig-bank', som skal overtage de mange dårlige aktiver, som bankerne fortsat ligger inde med. Rygterne sendte onsdag aften de amerikanske banker op med raketfart. Wells Fargo steg 30,9 pct., mens Citigroup lukkede massive 18,6 pct. højere. Stigningerne smittede ligeledes af på de asiatiske banker, og ventes at understøtte de danske bankaktier torsdag morgen. Nordea steg onsdag 8,8 pct. til kurs 33,5, mens Danske Bank lukkede 6,2 pct. højere i kurs 60.

Coloplast: Den store amerikanske bank Goldman Sachs har torsdag morgen hævet sin anbefaling af Coloplast-aktien. Anbefalingen forhøjes til 'neutral' fra tidligere 'sælg'. Coloplast-aktien lukkede onsdag 0,3 pct. højere i kurs 339.

Lundbeck: Medicinalselskabets lægemiddel mod depression Lexapro scorer topkarakter i et nyt uafhængigt studie af 12 antidepressive midler. Ifølge Børsen bliver resultatet af studiet publiceret torsdag i det anerkendte tidsskrift Lancet. Lundbeck faldt onsdag 0,8 pct. til kurs 122.

SAS: Ifølge det svenske radioprogram Ekot, har en gruppe investorer budt 89 mio. kr. på SAS' datterselskab Spanair. SAS-aktien steg onsdag solide 10 pct. til kurs 32.

D/S Norden: Investorerne i tørlastrederiet har fået nyt vedrørende den asiatiske konkurrent DryShips. DryShips oplyser, at to af sine store bankkreditorer har meddelt rederiet om, at det i øjeblikket ikke opfylder sine finansielle forpligtelser på nogle af sine låneaftaler. DryShips faldt 21,8 pct. i eftermarkedet, oven på nyheden. D/S Norden-aktien lukkede onsdag 5,6 pct. højere i kurs 192,3.

Markedet: De globale aktiemarkeder kan blive understøttes af en ny amerikansk stimulanspakke, som er på vej igennem det politiske system. Hjælpepakken, som har en værdi af 819 mia. dollar blev onsdag stemt igennem repræsentanternes hus, dog uden nogen stemmer fra republikanerne. Pakken skal nu til videre forhandling i senatet i næste uge.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )