Aktier/tendens: C20 ses lavere med Novo som eneste lyspunkt

De europæiske aktiemarkeder er tirsdag morgen indikeret lavere, efter at de amerikanske aktier mandag aften faldt for fjerde dag i træk. Det danske eliteindeks C20, som faldt 0,5 pct. til 270,46, ventes ligeledes at åbne i negativt terræn. Novo Nordisk er i fokus efter godt nyt fra et delvis amerikanskejet selskab, mens FLSmidth fortsat er i negativt fokus efter negative meldinger fra en kunde.

- Vi forventer, at de europæiske markeder skal ned i omegnen af 0,5-1 pct. efter fald i USA. Vi forventer også en svær tirsdag for de danske aktier, hvor Novo-aktien sandsynligvis vil klare sig hæderligt. Novo plejer normalt at klare sig godt i et faldende marked, og den meget positive nyhed angående det delvis Novo-ejede selskab ZymoGenetics vil blive reflekteret i aktiekursen. I den anden ende har vi FLS, der mandag aften fik skidt nyt fra den amerikanske kunde Alcoa. Alcoa skærer ned på investeringerne i 2009, og det er en tendens, der ses hos flere af FLS's kunder, vurderer aktiehandler Michael Lyngsø fra Jyske Bank til RB-Børsen.

Novo Nordisk: Insulinkoncernen fik positivt nyt ved en storaftale hos ZymoGenetics, som Novo Nordisk er storaktionær i med en andel på 31 pct. ZymoGenetics har indgået en aftale med Bristol-Myers Squibb med en betaling på 105 mio. dollar, ved udviklingen af et hepatitis C-medikament. På sigt kan en vellykket udvikling give ZymoGenetics betalinger på op til 1,1 mia. dollar. ZymoGenetics-aktien steg 8 pct. i den ordinære handel og 41 pct. i eftermarkedet. Novo Nordisk lukkede mandag 1,5 pct. højere i kurs 299,5.

FLSmidth: Producenten af udstyr til cement- og minekoncernerne dykkede hele 5 pct. mandag til kurs 176,3. Det franske finanshus Exane BNP Paribas sænkede mandag sit kursmål på FLS-aktien til 127 kr. per aktie fra tidligere 191 kr. og fastholder samtidig sin underperform-anbefaling. FLSmidth var derudover også presset af dårligt kunde-nyt, efter at den amerikanske aluminiumskoncern Alcoa mandag præsenterede et regnskab, hvori det fremgik, at selskabet vil reducere sine investeringer i 2009 med 50 pct. til 1,8 mia. dollar i forhold til 2008.

Vestas: Vindmølleproducenten, der mandag faldt 0,2 pct. til kurs 338,5, må kæmpe for de kommende ordrer i USA. USA vil i de kommende tre år fordoble produktionen af grøn energi gennem en massiv satsning på bl.a. vindmøller. USA toppede i 2007 Vestas-salgslisten. Det skriver Jyllands-Posten Erhverv.

Vestas: Energy Watch Group, der er en interesse organisation, har fået udarbejdet en ny rapport af den schweiziske energiforsker dr. Rudolf Rechtsteiner om vindmøllemarkedet. Ifølge Berlingske Business anklager han Det Internationale Energiagentur (IEA) for at have nedtonet væksten i vedvarende energi, hvilket har forvredet det sande billede af, hvor stor potentialet er for vindmøller.

SAS: Flyselskabet, som steg 1,9 pct. til kurs 32,4, kan se frem til lavere omkostninger i fremtiden. Ifølge Børsen har SAS indgået en aftale med den danske del af kabinepersonalet, som skal gøre flyselskabet mere lønsomt på lang sigt. Derudover kan SAS også se frem til lavere brændstofomkostninger, idet at olieprisen fortsætter sit fald. Olieprisen ligger tirsdag morgen under 37 dollar per tønde efter et fald på ca. 2,5 pct. mandag.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )