Aktier/tendens: Boligsalg bekymrer

 

Det toneangivende danske C20 indeks lukkede onsdag marginalt højere efter amerikanske nøgletal kort før lukketid hev C20 indekset i plus. Det brede japanske Nikkei225 indeks lukkede natten til torsdag med pæne plusser. Samme tendens viste de amerikanske fondsbørser indtil referatet af seneste Fed rentemøde blev fremlagt. Fed-medlemmerne udtrykte en forsat bekymring for inflationen og det skrantende boligsalg. Det trykkede de amerikanske kurser, og den stemning kan fortsætte i Europa. De europæiske indeksfutures viser tab. Oliepriserne dykkede onsdag og ligger torsdag morgen i 58,32 dollar per tønde.

 

Berlingske Business satte torsdag morgen fokus på bio-brændstof. Den danske regering vil nu kræve, at mindst to pct. af al benzin og diesel i Danmark er biologisk produceret. Det er stik mod regeringens tidligere udmeldinger.

 

- Det vil føre til mindre afhængighed af fossile brændstoffer, mindre udslip af C02 og samtidig sætte gang i dansk produktion af bio-brændstoffer, sagde Venstres energipolitiske ordfører Lars Chr. Lilleholt. Danisco og Novozymes lukkede onsdag henholdsvis 0,1 pct. lavere til kurs 481,5 og 1,1 pct. højere til kurs 492,5.

 

Carlsberg lukkede 0,5 pct. højere til kurs 570 i onsdagens handel. Carlsbergs salg af dåseøl bobler. De sidste to år har Carlsberg oplevet en forøgelse af omsætningen (i øldåsesalget) på 141 procent, så salget af dåseøl nu udgør tæt på 20 procent af det samlede ølsalg. Samtidig har den sydafrikanske-britiske ølgigant SABMillers joint venture i Kina, China Resources, som SABMiller ejer 49 pct. af, har købt sig til fuldt ejerskab af Blue Sword Group, som ejer 38 pct. af 14 bryggerier i Sichuan provinsen, hvor China Resources ejer den resterende del. Opkøbet sker for at styrke SABMillers position på markederne i det central og vestlige Kina. Carlsberg har andele i 19 bryggerier i Vestkina og i Østkina er Carlsbergs mål en position som nr. 2.

 

Alk-Abello var onsdagens helt store nyhed. Alk-Abello har indgået en samarbejdsaftale med medicinalgiganten Shering-Plough vedrørende græsallergivaccinen Grazax i forbindelse med salg og udvikling på det amerikanske marked. I første omgang får Alk-Abello en upfront betaling på 35 mio. dollar (200 mio. kr.), og siden hen er der udsigt til milepælbetalinger på 255 mio. dollar (1,43 mia. kr.). Det fik investorerne til at juble. Alk-Abello lukkede onsdag 9,9 pct. højere i kurs 1590.

 

TK Development kan tiltrække sig lidt opmærksomhed i dagens handel. TK Development skal i samarbejde med østrigske Meinl udvikle den historiske skibsværftsgrund i Gdansk i Polen for 1 mia. kr. TK Development lukkede onsdag 0,6 pct. lavere til kurs 87.

 

Roblon aflægger helårsregnskab senere i dag, hvor producenten af fiberoptiske kabler har stillet investorerne et overskud på 20-24 mio. kr. for 2005/06 i udsigt efter et overskud på 11 mio. Roblon faldt 3,8 pct. til kurs 1010 i onsdagens marked.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )