Aktierne ventes at starte andet halvår neutralt

Det tegner til en åbning på andet halvår omkring nulpunktet for det danske aktiemarked på en mandag, der ikke er overvældende, når det kommer til selskabsspecifikke nyheder. Centralbanker og nøgletal er dog fortsat aktive, hvilket kan give udsving over dagen.

Læs mere
Fold sammen
Fredag lukkede det amerikanske aktiemarked let negativt, mens de asiatiske markeder har startet ugen blandet. Futures for det britiske FTSE-indeks ligger med nød og næppe i plus og indikerer en stigning på 0,1 pct. fra start.

Markedet er ikke hjulpet af, at indekset over de kinesiske indkøbschefer fra fremstillingsindustrien natten til mandag viste et fald til 50,1 fra 50,8. Det sker efter en del uro omkring landets interbankmarked og uro omkring den fremtidige vækst.

- Kina ser ud til at være den største risiko for markederne lige nu. Hvis væksten bremses for meget, vil arbejdsløsheden stige, og det vil lede til social uro. Vi ved ikke, hvor stor en opbremsning regeringen vil tillade, siger aktivallokeringschef hos AMP Capital Nader Naeimi til Bloomberg News.

Mandag kommer der dog en stribe nøgletal fra USA og Eurozonen, der kan give investorerne flere indikationer af, hvordan økonomien udvikler sig.

Fra Europa kommer der tal for forbrugerpriserne samt PMI-indeks for fremstillingsindustrien fra en stribe lande. Op ad eftermiddagen kommer der ISM-tal for den amerikanske fremstillingsindustri, hvor der ventes en stigning til 50,5 i juni fra 49,0 i maj.

Endnu vigtigere for de europæiske markeder kan dog blive rygter om, at ECB-chef Mario Draghi er på vej med yderligere tiltag for øge kreditgivningen til små- og mellemstore selskaber.

- Politisk kommer dette initiativ ikke til at se dagens lys før et tysk parlamentsvalg; initiativet vil formentlig indeholde dele, der rimer på lempeligere pengepolitik, og det kan tyske politikere ikke lide – særligt ikke i en valgkamp. Men i forbindelse med denne uges rentemeddelelse og ikke mindst efterfølgende pressekonference vil der med sikkerhed blive spurgt ind til emnet, og her er det værd at lytte efter, hvad Draghi siger, skriver Nordeas seniorøkonom Henrik Drusebjerg i en kommentar.

Selskabsspecifikt er der ikke meget at skrive hjem om mandag morgen. A.P. Møller - Mærsk kan endnu en gang komme i søgelyset, efter et spotraterne fra Asien til Europa fredag steg med hele 174,1 pct. til 1409 dollar. Det skete forud for mandagens varslede ratestigning på 950 dollar på ruten fra Maersk Line og en stribe konkurrenter.

Novo Nordisk ser ud til at blive presset fra start, da den danske insulingigants amerikanske notering satte sig 1,9 pct. fredag og lukkede lavere end sin danske tvilling.

Danske Andelskassers Bank kan ligeledes tiltrække sig opmærksomhed, efter at Jyllands-Posten beretter, at banken gik på børsen uden at have haft besøg fra Finanstilsynet i mere end tre år. Prospektet ramte da også helt forbi og var langt mere optimistisk end den reelle udvikling, skrev avisen i sidste uge.

Generelt kan der komme fokus på banksektoren. Berlingske Business kan berette, at Finanstilsynet vil udsende en vejledning i nedskrivningspraksis. Vejledningen præciserer, hvordan reglerne skal forstås, men banksektoren frygter, at det vil fungere som stramninger, der vil begrænse udlånet yderligere.

- Det her er en meget nøje beskrivelse af, hvad man skal forstå ved sager, der har et potentielt tab. Der bliver ikke plads til ret meget vurdering af den enkelte kunde, for man går meget matematisk til værks. Det skubber yderligere til, at bankerne bliver mere restriktive i deres udlånspolitik, og det kan skabe en kreditklemme II, siger John Norden, direktør i Mybanker.dk, til Berlingske.

/ritzau/FINANS