Aktierne tog et skridt tilbage

For tredje gang ud af 17 mulige i 2013 sluttede C20-indekset torsdag i negativt terræn.

C20-indekset sluttede med et fald på 0,2 pct. i indeks 536,63, hvilket er det næststørste, enkeltstående fald i år - kun overgået marginalt af faldet den 14. januar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Selv om torsdagen bød på gode amerikanske nøgletal for nytilmeldte ledige og en renteforhøjelse fra Nationalbanken, måtte C20-indekset se onsdagens stigning barberet af.

C20-indekset sluttede med et fald på 0,2 pct. i indeks 536,63, hvilket er det næststørste, enkeltstående fald i år - kun overgået marginalt af faldet den 14. januar.

Torsdagens topscorer på eliteindekset endte med at være Danske Bank, der strøg til vejrs og vendte fra minus til plus klokken 16, da Nationalbanken meldte en renteforhøjelse ud på 0,1 pct.point. Danske Bank-aktien sluttede med en stigning på 1,5 pct. til kurs 106.

Sammen med Danske Bank lagde TDC sig med en stigning på 1 pct. til 41,5 kr. per aktie i spidsen, skarpt efterfulgt af Carlsberg, der steg 0,9 pct. til kurs 581.

I bunden af C20-indekset lå endnu en gang Vestas, der i løbet af 2013 sjældent er veget fra en af C20-indeksets yderpladser. Vindmøllekoncernen lå hele dagen i rødt efter, at den japanske mastodont Mitsubishi Heavy Industries meldte, at den sigter efter at lancere en gearløs havvindmølle med en kapacitet på 7 MW allerede i 2015.

Det genstartede spekulationerne om, hvorvidt Mitsubishi overvejer at gå solo i kampen for at komme ind på havvindsenergi-markedet. Vestas lukkede dagen med et samlet fald på 3,8 pct. til 37,7 kr. per aktie.

Novo Nordisk sluttede torsdagen med et fald på 0,5 pct. til 1007 kr. per aktie efter, og kæmpeselskabet bliver således liggende over kurs 1000, efter for første gang at være lukket højere end 1000 kr. per aktie onsdag.

Med den historisk høje aktiekurs er spekulationerne om et split af aktien også vokset, og analytikere vurderede onsdag over for Ritzau Finans, at splittet kan være nært forestående.

Uden for C20-indekset stak SAS til vejrs uden, at dagen bød på større nyheder om det skandinaviske flyselskab. SAS rundede torsdag af med en stigning på hele 19,6 pct. til 12,8 kr. per aktie. SAS-aktien har således næsten fordoblet sin værdi i løbet af 2013. Hele 91 pct. er SAS-aktien steget i kalenderåret - det svarer desuden til en stigning på 143,8 pct. på de seneste tre måneder.

- Den lettelse, der kom i forbindelse med spareplanen, ser ud til at blive forstærket. Citi var ude at hæve anbefalingen til "køb" forleden, og det er forstærkende, at der er en analytiker, der siger, at aktien skal koste 15 svenske kr, sagde Jacob Pedersen fra Sydbank til Ritzau Finans onsdag middag.

Den amerikanske storbank Citi vurderede desuden tidligere på ugen, at SAS kan være en oplagt fusionspartner til en af tre store drenge i klassen blandt de europæiske flyselskaber.

- Det er dog i sig selv lidt bekymrende, hvis der ikke skal mere til at bevæge aktien så kraftigt. Man kan godt frygte, hvad der vil ske, hvis SAS skuffer med regnskabet for første kvartal, siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

Bang & Olufsen sluttede desuden dagen med et fald på 3 pct. i kurs 64, og Struer-selskabet er således slået otte dage tilbage på aktiekursen - samlet er B&O-aktien faldet 5,2 pct. i 2013.

Fodboldklubben Brøndby IF kom igen i medvind og aktien løftedes med 4,2 pct. til 12,3 kr., efter at BT skrev, at klubben har sikret lån til lønudgifterne for februar gennem klubbens næstformand, Benny Winther, og millionæren Thomas Rasmussen.

Højgaard Holding - hovedaktionæren bag MT Højgaard - der tirsdag nedjusterede forventningerne til 2012 oven på en minutiøs gennemgang af hele selskabets ordrebøger og afsluttede projekter lå det meste af dagen i bunden af fondsbørsen. Aktien fik dog rettet en smule op og endte med at falde 2,4 pct. til 82,5 kr.

Derudover kom Glunz & Jensen med halvårsregnskab, som viste, at koncernen har fastholdt omsætningen på 204,3 mio. kr. i forhold til 201,3 mio. kr. i 2011 på trods af et hårdt marked. Glunz & Jensen fastholder desuden forventningerne til 2012/13. Glunz & Jensen-aktien lå uændret i kurs 70.