Aktierne tilbage i overhalingsbanen

Efter et kort stop torsdag er det toneangivende danske C20-indeks tilbage i positivt terræn fredag middag, hvor Novo Nordisk fortsætter fremgangen og bidrager til, hvad der kan blive nok en lukkerekord for de danske indeks.

Læs mere
Fold sammen

C20-indekset stiger fredag middag med 0,7 pct. til 540,40 ledt an af de cykliske aktier og ikke mindst A.P. Møller - Mærsk, der rider på en bølge af positive indikationer og nyheder.

Fra Norge er der positivt nyt fra det store Johan Sverdrup-oliefelt, som Maersk Oil har en interesse i. Lundin Pertroleum har gennemført endnu en succesfuld afgrænsningsboring. Maersk Oil har 20 pct. af den ene af de to licenser, som udgør kæmpefundet Johan Sverdrup. Maersk Oil forventer den første olie fra feltet i 2018.

Derudover har det tyske rederi Hapag-Lloyd varslet en generel ratestigning på ruten fra Asien til Europa på 750 dollar fra marts. Rederierne på ruten kæmper med at øge raterne, og tidligere generelle ratestigninger har kun været delvist succesfulde. I modsat retning trækker de overordnede tal for rateindekset SCFI, der viste et fald på 1,4 pct. i denne uge. Asien til Europa ruterne vægter 20 pct. i indekset, mens Asien til Middelhavet vægter 10 pct.

A.P. Møller - Mærsks B-aktie stiger fredag middag med 1,5 pct. til 46.240 kr.

I toppen af indekset ligger Carlsberg og Vestas, der stiger med henholdsvis 1,8 og 1,4 pct. til 591,50 og 38,23 kr. Vestas tager dermed lidt revanche fra torsdagens fald hjulpet af, at HSBC har hævet sin kursmål til 42 kr. fra 35 kr.

Novo Nordisk er tilbage i plus og stiger med 0,9 pct. til 1016 kr. Der er dog fortsat lidt op til den absolutte intra-day rekord i 1020 kr. onsdag.

Uden for C20 falder SAS med 7,8 pct. til 11,80 kr. Torsdag steg aktien markant efter spekulationer om, at selskabet kan blive solgt. Det amerikanske børshus Citi hævede mandag sin anbefaling til "Køb" med kursmålet 15 kr. Fredag skriver norske medier dog, at det går trægt med salget af Widerøe.

Blandt de helt små selskaber ligger SSBV-Rovsing uændret på trods af, at selskabet har offentliggjort et prospekt med en tegningskurs på 20 øre. Kapitalforhøjelsen, som er garanteret, skal indbringe 26,1 mio. kr. Aktien er sidst handlet til 46 øre.