Aktierne tager forskud på rentesænkning

De amerikanske investorer tror fuldt og fast på et dyk i renten på tirsdag og ignorerer blandede tal for detailhandlen. Samtidigt skæver de til præsident Bushs plan for boligejere i klemme.

De tre ledende indeks på børserne i New York steg torsdag mellem 1,3 og 1,6 procent på forventningen om, at den amerikanske centralbank Fed på tirsdag sænker renten med mindst et kvart procentpoint fra det nuværende niveau på 4,25 procent.

Den forhåbning blev støttet af den britiske nationalbanks nedsættelse af renten med 0,25 procentpoint til 5,5 procent, mens den europæiske centralbank fastholdt renten på 4 procent.

Dow Jones indekset steg 1,3 procent, Nasdaq-aktierne steg hele 1,6 procent, mens det brede S&P 500 indeks blev løftet med halvanden procent.

Analytikerne venter på planen fra USAs skatteministerium, som har ført intense drøftelser med kreditforeningernes ledere om lettelser for mange af de to millioner boligejere, som risikerer at blive hårdt ramt af rentestigninger.

På den positive side talte også, at der i sidste var færre nytilmeldte ledige end ventet - men investorerne afventer fredagens rapport om månedstallene.