Aktierne sendes på weekend i ny rekord

Luften var egentlig sivet ud af ballonen oven på den amerikanske jobrapport fredag, men de danske aktier genvandt formiddagens styrke og kæmpede sig tilbage i plus.

Læs mere
Fold sammen
Dermed nåede det toneangivende C20 Cap-indeks nye højder efter torsdagens lukkerekord og endte i et plus på 0,27 pct. i indeks 607,15. I løbet af hele ugen er indekset steget 3,4 pct.

»Vi har gået og ventet på den amerikanske jobrapport, og det blev lidt en fuser uden nogen »breaking news«. Tallene var en lille skuffelse i forhold til det forventede, hvis man ser på antallet af nye job. Men samlet set så mener vi ikke, at det vil rykke noget i forhold til centralbankens neddrosling af obligationsopkøbene,« siger seniorrådgiver i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans.

I USA skuffede antallet af nye job uden for landbruget. Der blev skabt 162.000 job, men analytikerne havde ifølge Bloomberg News ventet en jobskabelse på 185.000. Til gengæld faldt arbejdsløshedsprocenten til 7,4 pct. fra 7,6 pct. i juni - et enkelt procentpoint bedre end ventet. Tallene er under massiv bevågenhed, fordi det kan indikere, hvornår og i hvilket tempo USA's centralbank vil udfase de pengepolitiske lempelser.

For de danske selskaber var det en dag uden de helt store nyheder.

A.P. Møller - Mærsk tiltrak sig dog den vanlige fredagsopmærksom, da der kom ratetal fra Shanghai Shipping Exchange. Det samlede indeks steg 6,8 pct. til 1162,75 dollar i ugen, der slutter i dag. Nok så væsentligt for Maersk Line løftede raterne på den betydningsfulde rutedrift mellem Asien og Europa sig 10,4 pct. til 1501 dollar. Det er første gang i knap et år, at spotraten kryber sig over 1500 dollar, og i juni var raterne helt nede i 514 dollar. Siden er der dog indført markante ratestigninger, og det samme gør sig gældende for 1. august.

42.120 kr. koster Mærsks A-aktie, mens B-aktien endte med en pris på 44.480 kr. Begge er uændrede siden torsdag.

I toppen var det endnu engang Vestas, der skinnede med en stigning på 2,1 pct. til 122 kr. Fredag kunne Ritzau Finans berette, at vindmølleproducenten er i spil til at levere møller til to amerikanske projekter på i alt 350 megawatt, hvilket Vestas senere bekræftede. Ordren er dog endnu ikke fast og ubetinget.

Vestas' indiske konkurrent, Suzlon, leverede desuden et regnskab med et underskud på omkring 1,5 mia. kr. og en ordrebeholdning i første kvartal på 5,36 gigawatt.

Danske Bank, som strålede med en kursstigning på over 9 pct. torsdag oven på sit regnskab, formåede at fortsætte i samme stil. Bank-aktien steg 0,4 pct. til 113,3 kr. og fik løftet sit kursmål af en lang stribe analysehuse. Senest kom Nykredit på banen og hævede sin anbefaling af aktien til »outperform« fra »underperform«.

En af Danske Banks kolleger, Jyske Bank, solede sig i storebroderens lys med et løft på 1,4 pct. til 255,5 kr. Torsdag vurderede Alm. Brand Markets over for Ritzau Finans, at Danske Banks lave nedskrivninger ses som sigende for hele sektoren.

Uden for C20 faldt NKT-aktien med 0,3 pct. til 231,5 kr., efter at den italienske kabelproducent Prysmian leverede et omsætningsfald på 7,5 pct. i første halvår og et driftsresultat, der lå 24,6 pct. lavere end samme periode året før.