Aktierne på kurs væk fra rekord

Efter en voldsom indsats onsdag var eliteaktierne i C20 Cap-indekset stort set fraværende i torsdagens nyhedsstrøm, hvor de små og mellemstore aktieselskaber stod øverst på rollelisten.

Læs mere
Fold sammen

Det gav investorerne mulighed for at fordøje onsdagens tunge regnskaber og overveje kursmål og anbefalinger, og på den måde komme en håndfuld C20-selskaber alligevel på torsdagens dagsorden.

C20 Cap-indekset sluttede torsdagen i 608,90 svarende til et fald på 0,73 pct. i forhold til slutniveauet onsdag aften.

- Jeg tror af eftermiddagens marked skal ses som reaktion på en række negative nøgletal fra USA - industriproduktion og Philadelphia Fed - og negativt regnskab fra detailgiganten Wal-Mart, vurderer afdelingschef i Sydbank Ole Kjær Jensen.

Med indeksfaldet torsdag bevæger Cap-indekset sig fortsat væk fra rekordrækken, som foreløbigt synes sluttet tirsdag i 614.19, og ifølge Ole Kjær Jensen er der ikke umiddelbar udsigt til flere rekorder.

- Jeg tror at markedet nu vil vende opmærksomheden mod makroøkonomiske data og især mod mødet i den amerikanske centralbank 18. september. Og jeg har svært ved at se, hvor rekorderne skulle komme fra, bemærker han.

GN Stor Nord fortsatte torsdag kursstigningen efter onsdagens overraskende fine regnskabstal. De følges op af positive kursmålsændringer på 5-10 kr. fra en god håndfuld finanshuse, og aktiemarkedet kvitterer med et kursløft på 07 pct. til 122,40 kr.

Blandt onsdagens øvrige regnskabsaktuelle eliteaktier var der torsdag kursstigning på 0,1 pct. til 265 kr. for Jyske Bank. SEB Enskilda nedjusterede torsdag morgen anbefalingen bank-aktien til "hold" fra tidligere "køb". William Demant Holding steg torsdag 0,1 pct. til 488,40 kr. Onsdagens regnskab fra selskabet kunne slet ikke følge med konkurrenten, GN Store Nords, succes.

FLSmidth-aktien blev torsdag belastet af nedtrykkende nyheder fra den schweiziske cementkolos Holcim, der i i sit regnskab torsdag morgen varslede fortsatte besparelser. Nordea har yderligere sænket sit kursmål for aktien i forventning om en nedjustering fra ingeniørkoncernen i det kommende regnskab. Aktien faldt 1,8 pct. til 285,40 kr.

Omvendt fik Vestas positivt peer-nyt fra konkurrenten Nordex, som torsdag morgen fremlagde regnskab med opjusterede forventninger inder indtryk af et stærkt første halvår. Vestas-aktien steg 0,4 pct. til 113,80 kr.

Torsdagens aktiehandel bød også på den første reaktion på regnskabet fra Genmab, der blev offentliggjort onsdag eftermiddag efter børsens lukning. Regnskabet indeholdt en opjustering af forventningerne, så selskabet venter nu et driftsunderskud i intervallet 10-75 mio. kr. mod tidligere 40-90 mio. kr. Genmab-aktien blev belønnet med belønnes med en kursstigning på 4,0 pct. til 177,10 kr.

Torsdag morgen offentliggjorde rederiet Torm sit halvårsregnskab, der også inkluderede en opjustering. Men rederi-aktien dykkede alligevel 2,0 pct. til 2,40 kr.

Også fødevare og logistik-koncernen ØK kom med en opjustering foranlediget af udviklingen i Plumrose, mens flytteforretningen, Santa Fe, var det skuffende element. Kursreaktionen på regnskabet var en stigning på 1,6 pct. til 98 kr.

Blandt de mindre bankaktier var Vordingborg Bank og Lollands Bank i fokus efter onsdagens offentliggørelse af planer om frivillig fusion mellem de to angiveligt ligeværdige banker. Aktiemarkedet synes at vurdere planerne som mest positive for kriseramte Vordingborg Bank, som reddes fra en møjsommelig og sandsynligvis kostbar kapitalrejsning. Kursen på aktien i den sydsjællandske bank stiger 7,5 pct. til 215 kr., mens effekten for Lollands Bank takseres til et fald på 7,0 pct. til 152,50 kr.

Fra den samme egn af landet kom der regnskab fra Diba Bank, der kunne registrere et tocifret millionoverskud efter at have tabt stort i den tilsvarende periode et år tidligere. Aktien steg 7,1 pct. til 39 kr.

Aarhusianske Schouw & Co., der investerer i såvel fiskefoder som vindmøller, ejendomme og fiberprodukter, rapporterede stigende omsætning men lavere resultat - især på grund af ringere udkomme af investeringen i Biomar, og markedet reagerede med et kursfald på 4,9 pct. til 194 kr.

Torsdagens ringeste kurspræstation kom fra ejendomsselskabet Nordicom, der onsdag eftermiddag varslede større nedskrivninger og tab af egenkapitalen. Det gav torsdag anledning til et kursfald på 21,3 pct. til 2,48 kr.