Aktierne er ligeglad med regeringens farve

Om statsministeren er rød eller blå spiller ikke den store rolle på det danske aktiemarked, og heller ikke uvisheden op til et valg rykker ved aktierne, vurderer Nordea.

Foto: Nils Meilvang

Om statsministeren er rød eller blå spiller ikke den store rolle på det danske aktiemarked, og heller ikke uvisheden op til et valg rykker ved aktierne. Det viser en gennemgang, som Nordea har lavet af udviklingen i det danske eliteindeks de seneste 25 år under forskellige statsministre.

- Hvis man ser nærmere på udviklingen i de 20 mest handlede aktier under forskellige statsministre, så står det klart, at danske aktier har fulgt den globale udvikling tæt uanset, hvem der var statsminister. Udviklingen i danske og globale aktier har været tæt på identisk, så valg og regeringsfarve betyder ikke noget for aktiemarkedet herhjemme, skriver bankens seniorstrateg, Tine Choi Danielsen, i gennemgangen.

Ser man på udviklingen, har der siddet to Socialdemokratiske statsministre, Helle Thorning-Schmidt og Poul Nyrup Rasmussen, i de perioder, hvor aktiemarkedet har udviklet sig mest positivt. Og værst så det ud under den tidligere VK-regeringens sidste regeringsperiode, hvor Lars Løkke Rasmussen overtog den sidste tid, påpeger Tine Choi Danielsen.

Lars Løkke Rasmussen var statsminister fra 2009 til 2011.

Det er store begivenheder både herhjemme og i udlandet på givne tidspunkter, der rykker på aktiemarkederne. Seniorstrategen peger eksempelvis på, at valutasamarbejdet i EMS'en bryder sammen i den sidste del af Poul Schlüters (K) regeringsperiode (fra 1982 til 1993, red.), ligesom den nordiske bankkrise huserer i 1990-1994, hvor rigtig mange banker fusionerer.

- Det rammer aktiemarkederne under Schlüter, og det er derfor et aktiemarked på et meget lav niveau, som Poul Nyrup (statsminister fra 1993 til 2001, red.) overtager. Derfor er det heller ikke underligt, at markederne klarer sig godt under Nyrup, forklarer Tine Choi Danielsen.

Men til gengæld er Nyrup ramt af kriser i Asien og Rusland samt kollapset i den amerikanske hedgefund Long-Term Capital Management ( LTCM ) i 1998 og it-boblen, der eksploderede i marts 2000. På den anden side arver Anders Fogh Rasmussen (V) effekterne efter 11. september, da han kommer til magten i november 2001 fra til 2009:

- Og så får han hele opturen indtil september 2008, hvor Lehman Brothers krakker og finanskrisen eskalerer og sender aktierne kraftigt ned, påpeger Tine Choi Danielsen.

- I 2010 starter den europæiske gældskrise, og Helle Thorning-Schmidt fik "Whatever it takes" med i juli 2012, hvor ECB's centralbankchef Mario Draghi siger, at han vil forsvare euroen med alle nødvendige midler. Det giver et løft til aktiemarkederne, herunder de danske, siger Nordeas seniorstrateg.

Og her - inden valget - har den nuværende statsminister også fået effekterne af ECB's gigantiske opkøbsprogram, der blev lanceret tidligere i år og som har været med til at give særligt danske aktier en helt forrygende start på 2015.