Aktierne efter USA og Kinas handelsaftale: Lettelse, men ingen eufori

Tyske aktier er steget til det højeste niveau i tre måneder, men investorerne er alligevel ikke overbeviste om, at »minivåbenhvilen« i handelsstriden mellem USA og Kina vil føre til en endelig aftale.

Kinas vicepremierminister, Liu He, overrækker Donald Trump et brev fra Kinas præsident, Xi Jinping, under forhandlingsmødet i Washington i sidste uge. Mødet endte med en aftale, men denne er endnu ikke nedfældet på papir. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yuri Gripas/Ritzau Scanpix

På overfladen er »minivåbenhvilen« mellem USA og Kina rigtig godt nyt for aktiemarkedet. Der skal dog mere til, før investorerne popper champagnepropperne og kaster sig ud i eufori.

Ganske vist steg aktier i fredags meget på håbet om en aftale, men allerede mandag morgen er stemningen en anelse mere afdæmpet, og i Europa er de store børser åbnet med små minusser.

Det tyske DAX 30-indeks er således åbnet med et fald på 0,4 procent, efter at det i fredags hoppede 2,9 procent og lukkede i den højeste kurs siden juli. Tyskland er særligt sensitiv over for udviklingen i handelskrigen, idet landet er storeksportør til hele verden og derfor er blandt de lande, der vil blive hårdest ramt af en afmatning i den globale økonomi. Det paneuropæiske Stoxx Europe 600-indeks er nede 0,6 procent.

Læs: Trump blinkede, og Kina vandt: Minivåbenhvile i handelskrigen

»Mens aftalen måske kan hjælpe til at styrke risikoappetitten yderligere på den korte bane, tvivler vi på, at den markant vil ændre udsigterne for den globale økonomi. Aftalen mindsker risikoen for en eskalering af handelskrigen på den korte bane, hvilket er positivt for markederne. Aftalen er dog forholdsvis begrænset, og vi tror, at virksomheder og investorer vil afvente et klart signal fra især Donald Trumps side om, at han ikke vil løbe fra aftalen, før de kaster sig ud i betydelige investeringer, der for alvor kan være med til at styrke den globale vækst,« skriver Jakob Ekholdt Christensen, chefanalytiker og leder af Emerging Markets i Danske Bank.

Et af problemerne med aftalen er, at det indtil videre er en mundtlig aftale, og at det kan vare tre til fem uger, før den bliver skrevet ned på papir. Derfor er mange investorer nervøse for, at Donald Trump i mellemtiden vil skifte mening og ændre på aftalens karakter. Derudover er der stadig en række stridspunkter, USA og Kina skal blive enige om i fase to og tre i forhandlingerne, før handelskonflikten for alvor er løst.

Jakob Ekholdt Christensen, chefanalytiker og leder af Emerging Markets i Danske Bank

»Mens aftalen måske kan hjælpe til at styrke risikoappetitten yderligere på den korte bane, tvivler vi på, at den markant vil ændre udsigterne for den globale økonomi.«


»Det faktum, at aftalen først skal til at skrives ned, understreger, at den nok mere er af principiel karakter end en reel, gennemforhandlet aftale. Dette efterlader da også en risiko for, at de to parter på ny kan blive uenige om detaljerne i aftalen, som kan føre til fornyet handelsuro,« tilføjer Jakob Ekholdt Christensen

Da aftalen, der forhindrer, at USA i næste uge hæver straftolden på en række kinesiske varer, blev annonceret i sidste uge, gav den et boost til aktiemarkedet. De europæiske markeder var lukkede fredag aften, da nyheden kom ud, men var tidligere på dagen steget meget på rygter om, at en delaftale var nær. I USA steg de store indeks over en procent, mens asiatiske aktier mandag morgen også har lukket med flotte plusser. Det kinesiske CSI 300-indeks er for eksempel lukket med en gevinst på 1,1 procent.

De kommende dage vil være domineret af Brexit-forhandlingerne mellem Storbritannien og EU og regnskabssæsonen, der uofficielt bliver skudt i gang i USA i denne uge.

Læs: Børsbarometer: Aktierne står over for et »make it or break it«-øjeblik – og der er stor risiko for skuffelse