Aktierne åbnede negativt

Det ultralikvide danske C20 indeks åbnede ugens sidste handelsdag negativt. C20 indekset åbnede 0,4 pct. lavere i 440,11.

C20 indekset fulgte dermed den negative stemning, der tyngede de resterende europæiske fondsbørser. Der herskede dog en udpræget afventende stemning, frem imod eftermiddagens vigtige amerikanske jobrapport.

Investorerne frygter at rapporten viser en amerikansk økonomi i tilbagegang og det trykker kurserne fredag morgen. Et fald i olieprisen fik indflydelse på flere selskaber.

Olieprisen faldt massivt torsdag aften og det var både godt og skidt for A.P. Møller - Maersk. En lav oliepris betyder lavere brændstofspriser til APMs skibe, men kan også være med til at trykke indtjeningen i olie-divisionen. APM åbnede 0,8 pct.

lavere i kurs 52.700. Samtidig meddelte Maersk Line, der omfatter A.P. Møller - Mærsks containeraktiviteter, at raterne på fragt mellem Sydamerika og Europa bliver sat op.

Ratestigningen er på mindst 200 dollar pr. teu, og den får effekt fra 1. februar. Rederiet oplyser, at stigningen er konsekvensen af rate-faldet i 2006.

GN Store Nord, der holder ekstraordinær generalforsamling senere i dag, åbnede 0,3 pct. lavere i kurs 84,5. GN vil have investorernes godkendelse til udlodningen af udbyttet på 61 kr.

pr. aktie i kølvandet på salget af høreapparatdivisionen, GN ReSound, til schweiziske Phonak. Opkøbet mangler stadig konkurrencemyndighedernes godkendelse. GN har siden indkaldelsen til generalforsamlingen den 20. december haft en pæn kursfremgang.

Danisco og Novozymes fik lidt ekstra opmærksomhed i morgenens handel, da der er udsigt til kraftigt vækst i markedet for bio-ethanol. De to selskaber sidder på henholdsvis 20 pct. og 40 pct. af verdensmarkedet for enzymer, der er nøgleingrediensen i bio-ethanol. Det berettede Berlingske Business. Markedet for bio-ethanol er kommet i fokus herhjemme efter den danske regering i fremtiden vil kræve tvungen indblanding af bio-ethanol i benzin og diesel. Danisco og Novozymes åbnede henholdsvis 0,1 pct.

højere i kurs 479 og 0,3 pct. højere i kurs 498,5.

Alk-Abello, der har været denne uges store nyhed, kan igen i dag sole sig i avisoverskifter. Det var denne gang udsigten til en mulig fusion med franske Stallergenes, der bringer Alk-Abello i centrum. Topchef i Stallergenes Albert Saporta gav i et interview med Dagbladet Børsen udtryk for, at han kan se fordele i en fusion mellem de to vaccineproducenter. Alk-Abello åbnede 1,4 pct.

lavere i kurs 1535.

Det skandinaviske luftfartselskab SAS nød torsdag morgen godt af den lave pris på olie. Kursen på SAS nåede for første gang niveau 100. SAS åbnede 0,5 pct. højere i kurs 100.

RB-Børsen