Aktier:Kursstigninger trods detailsalgs-skuffelse

De amerikanske aktiemarked lukkede med stigninger tirsdag trods skuffende tal for detailsalget, der ellers er et af de tungeste nøgletal, når det gælder den økonomiske vækst.

Læs mere
Fold sammen

Men skuffende væksttal, vurderes at udskyde den ventede renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank, hvilket igen er positivt for aktiemarkedet. Og onsdag morgen ligger de amerikanske aktiefutures fortsat med stigninger på 0,1 pct. i Asien.

S&P 500-indekset steg 0,5 pct. til 2108,95, mens Dow Jones endte dagen med et plus på 0,4 pct. til 18.053,58. Teknologiaktierne i Nasdaq-indekset sluttede med dagens største stigning på 0,7 pct. til 5104,89.

Omsætningen lå under snittet med godt 640 mio. aktier handlet på New York Stock Exchange, mens Nasdaq-børsen omsatte 1,7 mia. aktier.

- Jeg blev lidt skuffet over detailsalget i dag, så jeg er lidt overrasket over stigningerne. Måske er det den forventede renteforhøjelse i september, der er skubbet lidt ud i fremtiden til senere på året. Fremadrettet skal der gode resultater til for at skubbe markedet højere, og JPMorgan startede regnskabsugen temmelig godt, siger aktiehandler Mark Kepner fra Themis Trading i New Jersey til Bloomberg News.

Detailsalget faldt med 0,3 pct. i juni på månedsbasis, mens økonomer ifølge Bloomberg News havde ventet en stigning på 0,3 pct. Og tager man bil- og benzinsalget ud, var tilbagegangen på 0,2 pct. i juni, hvor økonomerne havde sat næsen op efter en fremgang på 0,4 pct.

Detailsalget udgør cirka 40 pct. af det samlede privatforbrug, som igen udgør to tredjedele af BNP.

Regnskabssæsonen rykkede et par gear op med data fra finanskoncernen JPMorgan Chase & Co. Finanshuset kom godt ud af andet kvartal, og JPMorgan-aktien steg 1,4 pct.

Også storbanken Wells Fargo, der er USA' største udlåner til ejendomme, landede et hæderligt overskud i andet kvartal. Resultatet var stort set som ventet, og analytikerne kvitterede med at sende aktien 1 pct. op.

Johnson & Johnson, der sælger alt mellem himmel og jord indenfor "sæbehus-segmentet", leverede bedre tal end ventet, og samtidig løftedes forventningerne til hele regnskabsåret. Alligevel var der efter nærlæsning en del skuffelse over lave vækstrater og manglende effekter af tidligere tiltag til at få vendt skuden. Johnson & Johnson faldt 0,5 pct.

Efter lukketid fremlagde restaurantkoncernen Yum Brands regnskabstal, der viser, at sidste års kinesisk fødevareskandaler stadig koster på tillidskontoen.

Koncernen, der står bag fastfood mærker som Taco Bell, KFC og Pizza Hut, fik ellers et justeret resultat på 69 cent per aktie, mens Wall Street havde forventet 63 cent per aktie. Men alligevel var der skuffelse over udviklingen, for trods øget indtjening og en stærk udvikling i same-store salget i USA hos såvel KFC som Taco Bell, skuffede same-store salgsvækst i Kina.

Trods Yum Brands lancering af menu-fornyelser for at genetablere kundernes tillid efter sidste års fødevareskandaler, faldt same-store salget 10 pct. Investorer sendte efterfølgende aktien ned med 0,2 pct. i eftermarkedet.

/ritzau/FINANS