Aktier/åbning: Pandora og Mærsk former top og bund

A.P. Møller-Mærsk og Pandora er gået i hver sin retning fra morgenstunden tirsdag og former henholdsvis bund og top i C20 Cap efter regnskaberne for tredje kvartal.

Regnskaber fra A.P. Møller-Mærsk og Pandora ventes tirsdag at give de to aktier hovedroller på det danske aktiemarked. Begge regnskaber indeholder nedpræciseringer af forventningerne, men i Pandoras tilfælde også positive takter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris

Begge regnskaber indeholder nedpræciseringer af forventningerne, men i Pandoras tilfælde også positive takter.

Fra Mærsk var der derimod røde tal på bundlinjen, og for 2017 venter Mærsk nu blot "et overskud" i det underliggende resultat, men ledelsen tør ikke sætte tal på. Tidligere var prognosen et samlet resultat for den lyseblå koncern på mere end de 0,7 mia. dollar (godt 4,5 mia. kr.), der blev tjent i 2016.

Til gengæld er tallene nu renset for de ophørende aktiviteter - Maersk Oil, Maersk Tankers og Maersk Drilling - så 2016-sammenligningstallet svarer til et underskud på 0,55 mia. dollar. Men både forventningerne til Maersk Line og Transport & Logistics nedpræciseres.

For Pandora er det blevet til en nedpræcisering af salgsforventninger til den lave ende af intervallet 23-24 mia. kr., men til gengæld fastholdes forventningerne til overskudsgraden og resultaterne i tredje kvartal er i flere tilfælde bedre end ventet.

C20 Cap-indekset falder tirsdag morgen med 0,3 pct. til 1176,79 efter et fald i Mærsk B på 4,8 pct. til 11.490 kr., men en stigning i Pandora på 1,9 pct. til 604 kr.

A.P. Møller-Mærsks tredje kvartal er præget af en stor nedskrivning på Maersk Drilling på 1,75 mia. dollar samt en nedskrivning på 0,4 mia. dollar i havneselskabet APM Terminals.

Nedskrivningerne betyder, at kvartalet ender med et stort underskud på 1539 mio. dollar efter skat, men før minoriteter, hvor analytikerne havde ventet et plus på 388 mio. dollar ifølge Ritzau Estimates - dog med relativt store udsving i estimaterne og uden at tage højde for nedskrivningerne.

A.P. Møller-Mærsk har desuden har meldt om et salg af de resterende aktier i Dansk Supermarked for 5,5 mia. kr.

GODE TAKTER I PANDORA

Pandoras regnskab for tredje kvartal af 2017 er umiddelbart bedre end markedets forventninger. Omsætningen steg til 5194 mio. kr. i juli-september, hvor der blandt analytikere var ventet en omsætning på 5106 mio. kr. ifølge Ritzau Estimates.

Overraskelsen skyldes blandt andet det udfordrende amerikanske marked, der bød på en omsætning på 1527 mio. kr. mod ventet 1421 mio. kr. blandt analytikerne.

Driftsresultatet før af- og nedskrivninger (EBITDA) var på 1965 mio. kr. svarende til en EBITDA-margin på 37,8 pct. Her var der ventet 1925 mio. kr. og 37,7 pct. ifølge Ritzau Estimates.

Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen kalder regnskabet »overordnet positivt« og mener, at smykkeaktien skal stige, men han vil ikke give et mere konkret bud på tirsdagens kursreaktion.

»Der er altid forskellige måder at tolke sådan et Pandora-regnskab på. Overordnet er det et regnskab, der er bedre end ventet, og de modne markeder performer godt uden for USA, og det gør de nye markeder også.«

»Men man kan også sige, at det sammenlignelige salg er vigende i forhold til det foregående kvartal, og i USA udvikler det sig negativt. Det er en bekymring hos nogle investorer. Vi vil se en stor kursreaktion, men det afhænger øjnene, der ser. Aktien er drevet af stor spekulation, stor bekymring, og udlandet især. Det gør det svært at forudsige kursreaktionen,« sagde han inden åbningen til Ritzau Finans.

JUSTERINGER AF DSV OG CARLSBERG

Fra analytikerne er der kommet indspark om Carlsberg og DSV. Den franske bank Société Générale har sænket sin anbefaling af bryggeriaktien til sælg fra hold, og skåret kursmålet til 700 kr. fra 760 kr., mens Goldman Sachs har holdt fast i salgsanbefaling af DSV, men hævet kursmålet for aktien til 397 kr. fra 379 kr.

Tirsdag falder Carlsberg med 0,7 pct. til 745,50 kr., mens DSV er åbnet 0,3 pct. højere i 497,40 kr.

Der er tirsdag også kommet regnskab fra Bioporto, der ligger til en gevinst på 0,3 pct. til 3,49 kr. Forventningerne til 2017 fastholdes. Driftsresultatet i tredje kvartal viser et underskud på 9,1 mio. kr.

/ritzau/FINANS