Aktier/åbning: C20 Cap fortsætter kursen mod rekord

Macron-effekten har fortaget sig, men de danske aktier stiger stadig en smule fra åbningen og har dermed kurs mod endnu en rekord.

Emmanuel Macrons sejr i første runde af det franske præsidentvalg fik i går aktierne til at stige. I dag opfører de sig mere behersket, men der er trods alt plads til en lille stigning. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTIAN HARTMANN

Der er tirsdag morgen stadig en smule brændstof tilbage i det franske valgresultat til nye stigninger på aktiemarkederne.

Ingen af de danske eliteaktier gør dog særligt væsen af sig, og man skal ud blandt sidepapirerne for at finde større bevægelser til blandt andet FLSmidth og Össur. FLS-aktien stiger efter godt nyt fra en konkurrent, mens Össur er i modvind oven på en sænket anbefaling fra Nordea.

Det danske C20 Cap-indeks er åbnet 0,1 pct. højere i 1104,78 efter at have sat rekord mandag i 1103,53 oven på en gevinst på 1,5 pct.

Også i Tyskland og Frankrig er der faldet mere ro på markederne. Det tyske DAX-indeks stiger 0,2 pct., mens det franske CAC 40-indeks ligger 0,3 pct. højere.

Mandag blev det til stigninger i Tyskland og Frankrig på henholdsvis 3,4 pct. og 4,1 pct. som en reaktion på resultatet af første runde af det franske præsidentvalg i weekenden.

Den midtersøgende præsidentkandidat Emmanuel Macron er favorit til at vinde anden runde over den højrenationalistiske kandidat Marine Le Pen, og finansmarkedernes skrækscenarie, hvor Le Pen skulle møde den venstreorienterede og ligeledes euroskeptiske Jean-Luc Mélenchon, er helt afværget.

Specielt bankerne trak efterfølgende op i de store europæiske aktieindeks, og det gjaldt også herhjemme.

Tirsdag morgen har de danske banker så fået de første nyheder fra en konkurrent i første kvartal, idet svenske Swedbank har gjort status for årets første tre måneder. Det skete med bedre end ventede renteindtægter og lavere end ventede nedskrivninger på udlån.

Swedbank falder ikke desto mindre 0,9 pct. på Stockholmsbørsen. Herhjemme stiger Danske Bank modsat 0,7 pct. til 243,40 kr. efter en stigning på 3 pct. mandag.

Jyske Bank ligger 0,6 pct. højere i 352 kr. efter en stigning på 1,9 pct. mandag, og Nordea, der gik frem med 2,3 pct. mandag, ligger yderligere 0,2 pct. højere i 81,70 kr.

Også Novo Nordisk får tirsdag regnskabsnyt fra en betydelig konkurrent. Amerikanske Eli Lilly afleverer sit regnskab for første kvartal kort efter middagstid, og det kan give et indblik i det amerikanske marked for diabetespræparater i den indledende del af året. Novo-aktien er åbnet uændret i 250 kr.

Generelt er der mange udenlandske regnskaber med interesse for de danske af slagsen tirsdag. Blandt andet får ingeniørkoncernen FLSmidth nyt fra Caterpillar i USA, og fra morgenstunden er der regnskabsnyt fra selskabets finske konkurrent Metso.

Selskabet fik et driftsresultat på 59,4 mio. euro og overgik analytikerforventningen om et resultat på 52,4 mio. euro ifølge SME Direkt.

»Metsos regnskab er positivt både på indtjening og ordreindgang. For FLSmidth ville det have været bedre med en opjustering af forventningerne til mineudstyr frem for services, men det er alligevel et positivt signal,« vurderer analytiker i Sydbank Mikkel Emil Jensen over for Ritzau Finans.

Aktien i FLSmidth er åbnet 2,1 pct. højere til 390,10 kr.

Coloplast, der tirsdag har fået indledt analysedækning af østrigske Erste med den negative anbefaling sælg, stiger ikke desto mindre med 0,2 pct. fra åbningen til 579 kr.

Össur er derimod i fedtefadet. I en dugfrisk analyse sænker Nordea anbefalingen af den islandske proteseproducent til "hold" fra "køb". Össur falder med 0,7 pct. 28,80 kr.

/ritzau/FINANS