Aktier: Yellens rentenedtoning gav mindre kurshop

De amerikanske investorer havde øjne og ører stift rettet mod den amerikanske centralbanks topchef, Janet Yellen, der mandag kommenterede på den voldsomt skuffende jobskabelse i fredagens arbejdsmarkedsrapport.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jessica Kourkounis

Yellens kommentarer, der kom i en tale i Philadelphia, vurderes at indikere, at en renteforhøjelse i indeværende måned er usandsynlig, mens sandsynligheden for en juli-forhøjelse blev nedtonet.

SIDSTE CHANCE INDEN FOMC

Janet Yellens tale var den sidste fra centralbankens topfolk inden Federal Reserves pengepolitiske komite sætter hinanden i stævne den 14.-15. juni ved FOMC-mødet i Washington.

Mandag lukkede S&P 500-indekset med et plus på 0,5 pct. i 2109,41. De tunge aktier i Dow Jones steg 0,6 pct. til 17.920,33, mens Nasdaq-papirerne præsterede en stigning på 0,5 pct. til 4967,71.

Tirsdag morgen ligger de amerikanske futures tæt på nulpunktet.

FÅMÆLT OM RENTE-TIMING

Janet Yellen vurderede mandag aften, at den amerikanske økonomi gør fremskridt, men hun var yderst fåmælt om timingen af ​​den ventede rentestigning. I stedet pegede hun på, at "federal funds-renten formentlig vil stige gradvist over tid", samt at man aldrig skel "hæfte sig for meget ved en enkelt måneds rapport". Dermed var hendes kommentarer langt mindre specifik end i de tidligere bemærkninger.

- Federal Reserve ønsker at se mindst én yderligere beskæftigelsesrapport for at se, om den seneste var et vildskud eller begyndelsen på en ny trend. Hun virker meget optimistisk, og jeg kan lide, at hun skitserer risikoen for udsigterne, men jeg har ikke fået yderligere klarhed om, hvorvidt de vil øge renten i juli eller i september, siger porteføljestrateg Brian Jacobsen fra Wells Fargo Funds Management i New York til Bloomberg News.

JUNI-SANDSYNLIGHED STYRTDYKKET

Markedets reaktion på Yellens tale var et fald i sandsynligheden for en juni-forhøjelse helt ned til 2 pct., mens en juli-stramning droppede til omkring 22 pct. fra 27 pct. fredag efter arbejdsmarkedsrapporten og 53 pct. inden den skuffende jobskabelse i maj var kendt.

OTTE UNDERINDEKS I S&P STEG

Hele otte af de ti underindeks i S&P sluttede i plus og de to sidste - telekommunikation og forsyning - fald kun en anelse.

Energirelaterede selskaber lå i top med en stigning til blandt andet Transocean, der lukkede næsten 15 pct. højere, mens Devon Energy og Baker Hughes steg 4,6 pct. og 7,1 pct. henholdsvis.

De store stigninger skyldes fortsatte stigninger i oliepriserne som sendte den amerikanske referenceolie, West Texas Intermediate, tæt på 50 dollar per tønde.

Også finansselskaberne havde en god dag med stigninger til JPMorgan Chase & Co. og Wells Fargo & Co. på 1 pct. og 0,6 pct., mens State Street steg 2,5 pct.

Anderledes ringe gik det detailhandlerne. Best Buy Co. faldt 3,2 pct., efter at det kom frem, at selskabets administrerende direktør, Hubert Joly, havde nedbragt sin aktiebeholdning med 44 pct. gennem salg af for 12,8 mio. dollar aktier.

Home Depot og Lowe faldt begge omkring 2 pct.

/ritzau/FINANS