Aktier: Yellens Kina-bekymringer smitter af

De europæiske aktiemarkeder ligger med store fald i fredagens handel efter torsdag aftens rentebeslutning fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Læs mere
Fold sammen

De europæiske aktiemarkeder ligger med store fald i fredagens handel efter torsdag aftens rentebeslutning fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Banken valgte at fastholde sin ledende rente i forbindelse med rentemødet torsdag, og for en kort bemærkning skabte det positiv stemning på de amerikanske aktiemarkeder, men den begejstring gik hurtigt i sig selv igen.

Det skyldes formentlig fornyet usikkerhed om, hvad der nu skal ske. Når Federal Reserve ikke finder støtte nok i de økonomiske nøgletal til at løfte renten endnu, giver det nervøse trækninger hos investorerne, der endnu engang er sendt tilbage på stand by i forhold til, hvornår den første renteforhøjelse i næsten ti år så vil komme.

Det er blandt andet usikkerheden om den tilsyneladende vaklende kinesiske økonomi, der ligger bag Federal Reserves beslutning, og som dermed samtidig skaber nervøsitet på markederne.

- Kommentarerne om Kina var vigtigere end beslutningen selv, og Europa er mere afhængig af den kinesiske økonomi, end USA er, siger John Plassard, der er senioraktiehandler hos Mirabaud Securities, til Bloomberg News.

FTSE 100-indekset i London falder med 0,7 pct., CAC 40-indekset i Paris dykker med 2,1 pct., og DAX-indekset i Frankfurt sætter sig 2,4 pct. Det brede paneuropæiske Stoxx 600-indeks falder samtidig med 1,6 pct. 18 ud af 19 sektorer i indekset er i tilbagegang, og blandt de hårdest ramte er banksektoren, der kan se frem til en endnu længere periode med meget lave renter.

Banksektoren falder med 2,6 pct. med de største minusser til National Bank of Greece, der dykker med 4,5 pct., og Credit Suisse, som sætter sig 3,8 pct. Samtlige aktier i sektorindekset falder.