Aktier: Yellen-tale sikrede solid slutspurt i Europa

Læs mere
Fold sammen

Efter en noget afventende position det meste af dagen satte de europæiske aktier lidt af en slutspurt ind sidst på dagen, og så endte det hele med brede plusser til de største indeks på kontinentet.

FTSE 100-indekset steg 0,6 pct., det tyske DAX-indeks løftedes 0,7 pct., og CAC 40-indekset i Paris steg 0,5 pct. Det brede paneuropæiske Stoxx 600-indeks steg 0,6 pct.

En del af optimismen blev hentet fra, at eurogruppen tirsdag godkendte de reformforslag, som Grækenland har afleveret for at få forlænget sin hjælpepakke med fire måneder, men aktierne hentede også en hjælpende hånd fra den amerikanske side af Atlanten.

Her sagde chefen for den amerikanske centralbank (Federal Reserve), Janet Yellen, i en tale til Senatet, at inflationen og lønnen fortsat halter så meget efter den generelle bedring på det amerikanske aktiemarked, at den ledende rente formentlig vil forblive lav i en periode.

Den slags bløde udmeldinger er guf for aktieinvestorerne, der kvitterede ved at sende aktierne op endnu en gang.

Helt i front for stigningerne var de græske banker, der har hentet kunstigt åndedræt i forbindelse med forlængelsen af hjælpepakken til Grækenland, og det gav plusser til National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank og Piraeus Bank på mellem 16 og 20 pct. Det græske ASE-indeks sluttede dagen med et løft på hele 9,8 pct.

Med helt fremme var også mineselskabet BHP Billiton, der hentede et underliggende overskud på 5,35 mia. dollar i første halvår af sit forskudte regnskabsår 2014/15. Det var noget bedre end ventet blandt analytikerne, der havde sat næsen op efter et plus på 4,89 mia. dollar ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News.

Samtidig løftede selskabet sit udbytte med godt 5 pct., og det kunne investorerne godt lide. BHP Billiton steg 6,5 pct.

Helt i bunden endte Jyske Bank, der faldt 7,5 pct. efter sit skuffende regnskab.