Aktier: Yellen sørgede for fint punktum for ugen

Små minusser blev vekslet til plusser på de europæiske aktiemarkeder fredag, da chefen for den amerikanske centralbank, Janet Yellen, endelig tog bladet fra munden og kommenterede de pengepolitiske udsigter.

Læs mere
Fold sammen

På centralbankchefernes årlige møde i Jackson Hole, Wyoming, sagde Yellen, at grundlaget for en renteforhøjelse er styrket. Hun kom dog ikke ind på timingen af en eventuel renteforhøjelse men konstaterede, at økonomien nærmer sig bankens målsætning, når det kommer til fuld beskæftigelse og stabile priser.

Meldingerne tyder på, at en renteforhøjelse formentlig vil blive udsat til december, hvis ikke nøgletallene skuffer, vurderer chefhandler fra tyske MPPM EK Guillermo Hernandes Sampere over for Bloomberg News.

Og på aktiemarkederne blev der taget godt imod Yellens tale, der blev offentliggjort sent på eftermiddagen kl. 16. Det toneangivende Europa Stoxx 600-indekset havde frem til da handlet tæt på status quo, men sluttede med en stigning på 0,5 pct.

På sektorniveau var der rift om mineaktierne, heriblandt Rio Tinto, der steg med 3,3 pct. til 2467,50 pence. Børshuset Canaccord løftede kursmålet for mineaktien til 3130 pence fra 2800 pence med henvisning til, at Rio har godt styr på sine omkostninger.

I Paris faldt den franske mediekæmpe Vivendi med 1,7 pct. efter et lidt skuffende regnskab for andet kvartal. Det justerede nettoresultat faldt med lige over 3 pct. til 187 mio. euro, mens analytikere ifølge Bloomberg havde sat næsen op efter et overskud på 193,2 mio. euro. Investorerne har straffet regnskabet med et kursfald på 3,7 pct. til 16,94 euro.

På Stockholmsbørsen havde også Hennes & Mauritz det svært, efter den britiske storbank HSBC sænkede sin anbefaling til "hold" fra "køb". Aktien faldt med 2,3 pct. til 262,30 svenske kr.